Ford Transit Connect: weer een kleine Ford bedrijfswagen?

Ford introduceert vandaag de Transit Connect. Maar wacht eens even, heeft Ford niet net al zo’n model laten zien? Dat klopt. De Transit Connect lijkt erg op de nieuwe Transit Courier. Maar ze zijn zeker niet gelijk.

Al in 2022 mochten we de Ford Tourneo Connect begroeten, de personenversie van de Connect. Toen al viel de moderne styling op. De bedrijfswagenversie bleef echter uit. Pas nu, twee jaar later, zien we de Ford Transit Connect.

Deze vertraging heeft te maken met Volkswagen: de Transit Connect wordt door Volkswagen in het Poolse Poznan geproduceerd. Het is dan ook het broertje van de Volkswagen Caddy. In ruil voor de productie van de Connect gaat Ford de nieuwe Volkswagen Transporter maken. De productie hiervan start nu echter pas, dus nu komt er in Poznan ruimte vrij om de Ford Transit Connect te maken. Snapt u het nog?

Niet elektrisch, wel hybride
Deze samenwerking met Volkswagen verklaart ook meteen waarom Ford twee ongeveer gelijke modellen voert. De Ford Transit Connect deelt zijn onderstel met de Volkswagen Caddy. Daarnaast is de Ford Transit Courier een voertuig dat helemaal door Ford is ontwikkeld. Van de Courier volgt eind dit jaar dan ook een elektrische versie. Van de Ford Transit Connect komt deze niet. Wel heeft de Ford Transit Connect een hybride aandrijving.

Deze hybride is dan ook erg interessant. De Ford Transit Connect plug-in hybride kan namelijk 110 kilometer volledig elektrisch rijden – een indrukwekkende afstand! Bovendien heb je geen last van range anxiety, want je hebt altijd nog een verbrandingsmotor. De hybride kan bovendien zowel AC als DC laden, tot maximaal 50 kW.

Premium
De Ford Transit Connect is verkrijgbaar in twee lengtes. Met de lange wielbasis meet het laadvolume 3,7 m3. Bij de korte wielbasis is dit 3,1 m3, wat ongeveer gelijk is als de Ford Transit Courier. Het laadvermogen van de Connect is 820 kilo voor de diesel en 770 kilo voor het hybride model. In combinatie met de dieselversie is ook vierwielaandrijving verkrijgbaar.

Ford brengt de Ford Transit Connect op de markt als premium bedrijfswagen. Het interieur is luxer dan de vergelijkbare Courier. Zo heeft de Connect twee schermen van 10 inch en kan de passagiersstoel worden neergeklapt tot handige tafel. Bijzonder is de opklapbare tweede zitrij. Zo kun je maximaal 5 personen meenemen, terwijl de opgeklapte bank nauwelijks laadruimte kost.

In eerste instantie lijkt het vreemd dat Ford kort na elkaar twee soortgelijke kleine bedrijfswagens introduceert. De Ford Transit Courier en de Ford Transit Connect met de korte wielbasis hebben nagenoeg gelijke specificaties. De ene is echter het product van de samenwerking met Volkswagen en waarschijnlijk wilde Ford nog een geheel eigen model behouden voor bijvoorbeeld een elektrische uitvoering. Met de optionele lange wielbasis, hybride aandrijving en premium opties is de Transit Connect echter ook een interessante toevoeging aan Fords bedrijfswagen-portfolio.

DEEL HET