Futuricum: Zwitserse Elektrische truck op Volvo basis

Designwerk in Zwitserland werkt in samenwerking met Volvo Trucks aan volledig elektrische huisvuil-inzamelvoertuigen. De eerste drie exemplaren rijden inmiddels en aan de vierde wordt hard gewerkt. Transportenmilieu reisde af naar Winterthur voor een bezoek aan dit bedrijf.

De Futuricum truck is een zesentwintig  tons drie-asser met een onmiskenbaar Volvo design. De Volvo FMX is er één uit een eerste serie van vier stuks die voor inzet in Zwitserland worden gebouwd als vuilniswagen. Futuricum is de merknaam van de truck, maar het project is van Designwerk. Dit is een innovatief bedrijf wat zich bezig houdt met elektro mobiliteit in de ruimste zin van het woord. Zo werden er inmiddels elektrische powersets geleverd aan luchthavens waarmee vliegtuigen worden gevoed en werd er een Land Rover Defender voorzien van elektromotoren.

Samenwerking

In het Futuricum project is Volvo Trucks één van de partners. Volvo ondersteunt het project door chassis tegen een ‘schappelijk prijsje’ ter beschikking te stellen in ruil voor het meekijken bij de ontwikkeling. De toekomstige vraag naar elektro-mobiliteit heeft ook de interesse van een merk als Volvo Trucks en juist dit soort pilot projecten zijn bijzonder waardevol in de ontwikkeling van toekomstige trucks. Een belangrijk aspect van de samenwerking is dat Futuricum gebruik maakt van het Volvo Trucks aftersales netwerk voor service en onderhoud. Andere partners zijn Batteriewerk, Huber+suhner, Contena Ochsner, klant Haldimann AG Murten het Zwitserse Federaal Bureau voor Energie.

760 pk! 

In het Volvo chassis zijn motor- en versnellingsbak vervangen door een pakket met vier elektromotoren. Deze vier motoren zijn door middel van een tandwielkast met elkaar verbonden en leveren samen niet minder dan 560 kW oftewel een indrukwekkende 760 pk! Voor een vuilniswagen zou dat voldoende moeten zijn. Een versnellingsbak is er niet, alle aandrijfkracht wordt rechtstreeks op de cardanas en de Volvo achteras losgelaten. Het enorme vermogen is natuurlijk niet nodig, maar dat is om er zeker van te zijn dat het aandrijfkoppel in de lage toerentallen voldoende krachtig is. Zeker in Zwitserland met zijn pittige hellingen is dat wel handig. 

Elektronisch begrensd

Het enorme vermogen wordt uiteraard beperkt om ongelukken te voorkomen. Met dit vermogen kun je zelfs met een vuilniswagen driften en dat is niet de bedoeling. Elektronisch wordt alles zodanig afgeregeld dat je voldoende koppel hebt om mee weg te rijden, zonder dat het te gek wordt. Overigens kan deze elektrisch truck wel gewoon de snelweg op met hoge snelheden. Er zijn elektrische vrachtwagens die dat niet kunnen maar de Futuricum mag gewoon de snelweg op. De actieradius bedraagt als truck 300 kilometer met een set opgeladen accu’s, maar dat geldt voor een lege truck. Met een hogere belading neemt de actieradius af tot ongeveer de helft met een volle belading. In deze voorspelling is rekening gehouden met de stroom die de vijfde elektromotor gebruikt die de PTO aandrijft voor de opbouw. Voor de gemiddelde huisvuil- ophaaldienst is deze actieradius ruim voldoende en dat geldt ook voor heel veel distributie toepassingen.

Stil en snel                                                       

Tijdens een korte proefrit met de Futuricum zijn we onder de indruk van de stilte aan boord. Je hoort alleen een soort zoem, en dat is een hele prestatie. Allerlei componenten zoals de verwarming, de stuurbekrachtiging en de compressor voor de remmen zijn ook elektrisch, maar daar merk je niks van. De compressor bijvoorbeeld is net zo stil als die van een koelkast. Je moet je best doen om hem te horen werken, maar toch levert hij voldoende luchtdruk. Tijdens het remmen met de handle die normaal de motorrem bedient worden de elektromotoren andersom geschakeld. Ze werken dan als een soort retarder, maar dan eentje die stroom opwekt. Bij inzet als vuilniswagen kan op deze manier tot 40% van de energie teruggewonnen worden in het stop- and go verkeer.

Gewicht accu’s gecompenseerd

Tot nu toe zijn er drie Futuricom huisvuilwagens afgeleverd in Zwitserland, aan nummer vier wordt hard gewerkt. Het eerste exemplaar was voor Haldiman AG uit Murten. Dit bedrijf is tevens partner in het project. Met de volledig elektrische vuilniswagen is de uitstoot in de stad nul, maar ook de geluidsemissies zijn enorm verlaagd. Het meeste geluid komt nog uit de persinstallatie van de truck maar ook dat is belangrijk minder dan bij een diesel variant. De accu’s van de Futuricom zijn van het Lithium-Ion type. Volgens de ingenieurs van Designwerk rijdt deze truck rond met de zwaarste accu’s van heel Europa. Overigens is de gewichtstoename van de truck beperkt gebleven tot ongeveer een ton. Dat werd bereikt door heel veel traditionele componenten zoals een versnellingsbak, een motor en brandstof- en AdBlue tanks weg te halen. In Zwitserland wordt de 1000 kilo meergewicht door de overheid gecompenseerd waardoor de 26 tons truck legaal 27 ton mag wegen als elektrisch voertuig.

TCO case

Elektrisch transport bevind zich nog steeds in de experimentele fase en dat heeft gevolgen voor de prijzen. Accu’s zijn nog enorm kostbaar maar er worden de komende jaren grote stappen verwacht. Niet alleen zal de capaciteit sterk vergroot worden, ook zullen de prijzen dalen. De pioniers betalen echter een hoge prijs. De rekensom van Designwerk is dat de Futuricum zoals die nu geleverd wordt over 8 tot 9 jaar een zelfde TCO heeft als een dieseltruck. Het enorme voordeel is dat er geen dure brandstof getankt hoeft te worden maar relatief goedkope stroom. Bovendien is er maar amper onderhoud nodig aan de e-truck. Een nadeel is wel dat over die periode de accu capaciteit naar verwachting met 20 procent zal afnemen gedurende die periode.  Wellicht dat daar een midlife- update pakket voor ontwikkeld kan worden. Voor wat betreft uitstoot, milieueffecten en geluidsproductie wint de Futuricum het op alle fronten van dieseltrucks.

 

DEEL HET

Gerelateerde video's

  • Video bij: Futuricum: Zwitserse Elektrische truck op Volvo basis

Joomla! Foutopsporingsconsole

Sessie

Profielinformatie

Geheugengebruik

Database zoekopdrachten