Gemeente discrimineert bij toezicht milieuzone

De Gemeente Rotterdam discrimineert bij de handhaving van de milieuzone op de Maasvlakte door structureel buitenlandse kentekens niet te bekeuren terwijl Nederlanders wel een boete op de mat krijgen. Reden voor deze selectieve handhaving is dat de geautomatiseerde systemen geen toegang zouden hebben tot de kenteken informatie met daarin de milieuklasse van veel buitenlandse vrachtwagens. 

Doordat er geen inzage is in de milieuklasse van veel buitenlandse trucks is geautomatiseerd bekeuren vaak niet mogelijk. Bovendien blijkt het erg lastig om de boetes in te vorderen aangezien andere Europese landen niet meewerken. Dat doen ze wel bij ernstige verkeersovertredingen, maar dus niet voor dit soort vergrijpen. 

Eerdere berichten dat de gemeente gestopt zou zijn met de handhaving blijken onjuist volgens TLN, maar de handhaving blijkt dus bijzonder selectief en discriminerend te zijn voor Nederlandse vervoerders. Vervoerders die vaak vervroegd geïnvesteerd hebben in duurzame voertuigen om hun werk te kunnen blijven doen. Deze vervoerders hebben al te maken met veel concurrentie van goedkopere transporteurs uit met name Oost Europa. Bij dat prijsvoordeel komt nu dan ook nog het voordeel dat ze met ouder materieel mogen werken waar dat voor Nederlanders niet toegestaan is.

Bij verkeerscontroles waarbij voertuigen staande gehouden worden kunnen buitenlandse chauffeurs wel bekeurd worden maar door de personeelskrapte bij de inspectiediensten komen dat soort controles vrijwel niet meer voor. TLN heeft inmiddels actie ondernomen richting de politiek  teneinde inzicht te krijgen in de databanken waarin buitenlandse kentekens geregistreerd staan. Meer informatie vindt u hier!

DEEL HET