Ginaf in Gelders project waterstofbezorging

Truckombouwer Ginaf is een van de deelnemers in een project van de provincie Gelderland en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling waarbij Ginaf met nog een aantal bedrijven waterstof wil gaan bezorgen. Het project heet H2Milkrun, met een knipoog naar de melkboer van vroeger.

De provincie Gelderland en het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) keren in totaal 719.712 euro subsidie uit aan de zeven partners in het consortium. Met een mobiele pomp kunnen bedrijven het gebruik van waterstof voor bedrijfsvoertuigen op eigen terrein uitproberen. Dat is waar het project H2Milkrun om draait. De partners ontwikkelen twee vrachtwagens die rijden op waterstof én daarbij een mobiel waterstoftanksysteem meedragen. Op die manier willen de partners van het project de mobiele waterstofpomp naar het bedrijf brengen. Bevalt het, dan kunnen de bedrijven vervolgens overgaan tot aanschaf van een eigen waterstoftankstation. Op deze manier is de H2Milkrun hét demo-mechanisme om van waterstof ‘wens’ naar waterstof ‘commitment’ te gaan. Naar verwachting rijdt de H2Milkrun in het eerste kwartaal van 2022.

Voor potentiële eigenaars van uiteenlopende type n waterstofvoertuigen, meestal bedrijven, is het net een stap te ver om te investeren in een complete waterstofinfrastructuur in de testfase. Uit een inventarisatie blijkt dat er voldoende bedrijven in de regio bereid zijn om over te stappen op waterstof voor hun voertuigen na een gedegen testfase. De H2Milkrun faciliteert dat. Het project kost in totaal 1.452.682 euro.

DEEL HET