Groene Waterstoffabriek naar Delfzijl

Groene waterstofproducent en pionier Lhyfe (EURONEXT : LHYFE), plant een grootschalige waterstoffabriek te bouwen in het chemiecluster Delfzijl. De 200 MW-centrale zal een jaarlijkse productiecapaciteit hebben van meer dan 20.000 ton groene waterstof. Dit komt overeen met 55 ton per dag, waarmee over een periode van 10 jaar 2,2 miljoen ton CO2 uitstoot wordt bespaard.

Lhyfe heeft de benodigde grond en de elektrische aansluiting op duurzame energie al zeker gesteld. De inbedrijfname van de groene waterstoffabriek is gepland ten vroegste 2026.  

“Delfzijl is een ideale locatie voor de productie van groene waterstof omdat het direct toegang heeft tot duurzame energie via de windparken op zee. De provincie Groningen is een van de pioniers in Europa op het gebied van energietransitie. Het doel van de regio is om de waterstofvallei van Noordwest-Europa te worden en een complete waardeketen op te bouwen van productie tot opslag en van transport tot en met het gebruik van groene waterstof. We ondersteunen deze ambitie volledig en zijn er trots op deel uit te maken van deze ontwikkelingen", aldus Luc Graré, Manager Centraal- en Oost-Europa bij Lhyfe. 

Delfzijl is een belangrijke vestigingsplaats voor de chemische industrie en is al grootverbruiker van waterstof als chemische grondstof. Deze behoefte zal in de toekomst aanzienlijk toenemen. Lhyfe kan bedrijven ondersteunen bij hun inspanningen om de CO2-uitstoot te verminderen door hen groene waterstof te leveren die is geproduceerd met behulp van lokaal geproduceerde duurzame elektriciteit in combinatie met het elektrolyseproces. 

"Groene waterstof als energiedrager zal het transport van opgewekte windenergie op zee, door het hele land ondersteunen en een toch al overbelast elektriciteitsnet helpen verlichten. De vestiging van Lhyfe in Delfzijl zal groene waterstof gaan leveren aan industrie in heel Nederland en aan potentiële klanten in Duitsland en andere buurlanden", zegt Graré. 

Nederland pionier

Nederland wil een van Europese pionierslanden zijn op het gebied van groene waterstof en een landelijk waterstofnetwerk opzetten. Hierbij wordt voortgebouwd op de bestaande gas- infrastructuur in de provincie Groningen en verbindingen met buurlanden. In de nabije toekomst zullen voormalige zoutcavernes in de buurt van het waterstofnetwerk in gebruik worden genomen voor de opslag van waterstof. Dit kan de flexibiliteit van het energiesysteem vergroten en er voor zorgen dat de levering van groene waterstof naar industriele klanten gegarandeerd blijft in het geval dat er op sommige dagen weinig zonne- en windenergie beschikbaar is om waterstof mee te produceren. 

Groene waterstof uit wind

Lhyfe werkt eraan om de markt voor groene waterstof in veel Europese landen snel te ontsluiten. Lhyfe wil een toonaangevende Europese producent van groene waterstof worden en streeft naar een totaal geïnstalleerd vermogen van 3 GW in 2030. Om dit doel te bereiken, bouwt het bedrijf gedecentraliseerde waterstofecosystemen met verschillende fabrieksgroottes in heel Europa - inclusief het project in Delfzijl. Het bedrijf zet ook nieuwe maatstaven in de offshore waterstofsector, door op 22 september, ‘s werelds eerste offshore proefproject in gebruik te nemen om groene waterstof te produceren uit offshore windenergie.

 

De planning van Lhyfe’s groene waterstoffabriek in Delfzijl is afhankelijk van het verkrijgen van de benodigde vergunningen evenals een financiële investeringsbeslissing.

 

 

 

DEEL HET