Hybride betonmixer slaat aan

De hybride betonmixer slaat aan. In ons land loopt Wierda Hybrid Technologies voorop met de ontwikkeling van de milieuvriendelijke mixers maar internationaal is deze ontwikkeling ook te zien. Zo zet het Italiaanse Cifa ook vol in op hybride techniek.

Betonmixers draaien altijd, zowel vol als leeg. Dit teneinde het vastkoeken van beton en cement in de ketel te voorkomen. Dat betekent dat de motor altijd loopt, ook al zit de chauffeur te lunchen. Met een hybride aandrijving van de ketel hoeft dat voortaan niet meer. Naast het Nederlandse WVT Hybrid Technologies levert ook het Italiaanse Cifa twee van deze Plug-In Hybrid betonmixers.

Tijdens het rijden zorgt een generator in de aandrijflijn voor stroom die voor zover die over is wordt opgeslagen in een accupakket. Dit pakket kan ook worden opgeladen met een stekker, bijvoorbeeld gedurende pauzes of s’nachts. Hierdoor kan de dieselmotor uitgeschakeld worden, bijvoorbeeld tijdens het laden of lossen. De ketel draait keurig door dankzij de elektromotor.

Hierdoor wordt het werken rondom een betonmixer aangenamer en milieuvriendelijker. De elektromotor doet zijn werk namelijk emissievrij en in stilte. Dat heeft grote voordelen op de bouwplaats maar bijvoorbeeld ook tijdens overtochten op veerboten- of ponten. Daarnaast is er een aanzienlijke brandstofbesparing doordat de dieselmotor niet meer dagelijks urenlang met verhoogd stationair toerental staat te draaien. 

Bij het WVT Hybrid technologies systeem houdt de elektronica aan boord zelf de status van het Lithium-Ion accupakket bij. Zodra de capaciteit onvoldoende is schakelt de dieselmotor volautomatisch aan om bij te springen. Dit gebeurt ook bij eventuele storingen in het systeem waardoor de continuïteit gewaarborgd is. Cifa maakt desgevraagd gebruik van dergelijke beveiligings systemen.

WVT Hybrid technologies leverde inmiddels tientallen Liebherr betonmixers af met een inhoud tot 15 kuub. Momenteel wordt er getest met de eerste Mulder betonmixer met een Wierda Hybride PTO systeem. Het Italiaanse Cifa werkt uiteraard uitsluitend met de eigen betonmixers. De maximale omvang van de Energya, de hybride mixer van Cifa is momenteel 9 kuub. 

DEEL HET