Hyundai Europese markt op met waterstoftrucks

Hyundai wil volgend jaar vijftig waterstoftrucks afzetten op de Zwitserse markt en op die manier voet aan de grond krijgen op de Europese truckmarkt. Tegelijkertijd beijvert het bedrijf zich ervoor dat er bijtijds een tankstation gerealiseerd wordt om deze trucks te kunnen laten rijden.

Nog voor de jaarwisseling wordt er in Zwitserland een waterstoffabriek operationeel. Hyundai zegt in Europa samen te werken met partners die een industrieel waterstof ecosysteem in Europa voor ogen hebben.  Het mag niet als een verrassing heten dat Hyundai een rol wil gaan spelen op de Europese truckmarkt met waterstoftechniek, zowel in de trucks als in de bijbehorende infrastructuur.

1600 trucks in 2025

Hyundai beoogt  tot 2025 nog eens 1600 waterstoftrucks te leveren op de Europese markt. In eerste instantie op de Zwitserse markt, maar in en later stadium heeft Hyundai afzetmarkten als Duitsland, Oostenrijk en Nederland op de korrel. Het gaat Hyundai om de markt voor middelzware trucks. Daarvoor beschikt het merk over de Xcient truck, die in 2013 als dieseltruck werd geïntroduceerd. Deze Xcient heeft een brandstofcel met 190 kW vermogen met een bereik van 400 kilometer. De Xcient is uitgerust met zeven waterstoftanks die 35 kg mee kunnen nemen. 

DEEL HET