Hyundai: Na Zwitserland naar Nederland en Duitsland

Dit jaar nog verwacht Hyundai zijn opwachting te maken op de Nederlandse truckmarkt, blijkt uit uitspraken van Marc Freymuller van Hyundai. Het gaat hierbij om de Hyundai Xcient met waterstof-elektrische aandrijflijn, die inmiddels met succes over de Zwitserse wegen rijdt.

Freymuller sprake met persagentschap Reuters over de verdere introductie van waterstoftrucks van Hyundai in Europese landen. Hij onthulde daarbij dat Duitsland en Nederland de eerstvolgende landen zullen zijn waar waterstoftrucks van het Koreaanse bedrijf geïntroduceerd gaan worden. De bedoeling is dat die introductie in het vierde kwartaal van dit jaar plaatsvindt. Hij zegt dat er ook interesse is voor proeven met zulke trucks in Oostenrijk, Noorwegen, Frankrijk, Italië, Spanje en Denemarken.  

Met deze uitspraken wil Hyundai bereiken dat genoemde landen vaart maken met de ontwikkeling van waterstoftankstations.  Maar dat niet alleen: Hyundai wil ook zijn voorsprong uitnutten op andere truckfabrikanten. Die concurrenten zijn Volvo en Mercedes, Iveco en Nikola en het deels-Nederlandse Hyzon Motors. Van deze merken verwachten Iveco en Nikola dat ze in 2023 een truck op de weg hebben, het samenwerkende Daimler en Volvo volgt nog later. In eigen beheer ontwikkelt Daimler ook een eigen truck, de GenH2.  

CO2 tax

De reden waarom in Zwitserland werd gekozen door Hyundai voor een eerste proef heeft alles te maken met de hoge belasting op de uitstoot van CO2. Voor elke uitgestoten ton CO2 betaalt de Zwitserse vervoerder 800 euro. Wie met de nieuwe Hyundai rijdt, betaalt niets. Hier staat natuurlijk de aanmerkelijk hogere prijs van een waterstoftruck tegenover.  

DEEL HET