Hyundai reserveert 30 waterstoftrucks voor Nederland

Brandstofleverancier Orange Gas en Hyundai dealer Groenewold & Dijkhuizen starten een proefproject met Hyundai waterstofvrachtwagens in Nederland, die geleverd worden vanuit Delfzijl. Met dit project willen zij de transitie naar zero-emissie transport een stimulans geven door dertig waterstoftrucks in Nederland op de weg te zetten in combinatie met een landelijk dekkend netwerk van waterstoftankstations.

De gesprekken tussen fabrikant en Groenewold zitten inmiddels in afrondende fase om dit aantal fors te vergroten mits dit project een succes is, zeggen de betrokken partijen. Het betreft in eerste instantie de Hyundai Xcient Fuel Cell, een 19 ton’s bakwagenchassis geschikt voor diverse opbouwvarianten. De eerste demovrachtwagen wordt dit jaar geleverd. De capaciteit van de waterstoftank bedraagt 32 kg. De vrachtwagens kunnen tanken bij een 350 bar waterstoftankstation van Orange Gas.

Om de klant zoveel mogelijk te ontzorgen, zekerheid te geven én voor een zo aantrekkelijk mogelijk tarief te laten rijden, wordt er hoogstwaarschijnlijk een pay-for-use model (lease) aangeboden. Wanneer de trucks rijden is het belangrijk data te verzamelen en te delen met het uiteindelijke doel zoveel mogelijk zero-emissie trucks op de weg te krijgen. Een soortgelijk proefproject draait momenteel al in Zwitserland waar inmiddels de eerste vijftien van de in totaal beoogde vijftienhonderd waterstoftrucks zijn geleverd.

Met tientallen waterstofprojecten werkt OG naar eigen zeggen ‘keihard’ aan het realiseren van haar ambitie om de grootste waterstof-aanbieder te worden van Europa. Dit blijft niet alleen bij de uitrol van tankstations, ook zijn er volgens het bedrijf ‘grote ontwikkelingen’ op het gebied van groene productie en nu dus ook het beschikbaar maken en faciliteren van waterstoftrucks.

Waterstofdealer

De gebroeders Groenewold zijn sinds 2018 Hyundai FCEV dealer voor Noord-Nederland en beschikken over ervaring en kennis op waterstofgebied waar het personenauto’s betreft. Zo hebben zij inmiddels 50 Hyundai Nexo’s en ix35’s op de weg gezet. Hyundai investeert ruim 10 jaar in waterstoftechnologie en heeft het sinds de introductie van haar eerste waterstofauto in 2012 ruime ervaring opgedaan.

DEEL HET