Hyzon levert 1500 waterstoftrucks aan Nieuw Zeeland

De Singaporees-Amerikaanse start-up Hyzon Motors, dat in Nederland samenwerkt met waterstofspecialist Holthausen, heeft een order te pakken van 1500 waterstoftrucks die bestemd zijn voor Nieuw Zeeland. De trucks zouden deels in de nieuwe fabriek van Hyzon-Holthausen in Winschoten moeten worden gebouwd naar Nieuw-Zeelandse maatstaven.

Al aan het eind van dit jaar moet een eerste serie trucks gebouwd zijn. Het bedrijf dat Hyzon Motors de order gunt is Hiringa Energy, een jong bedrijf dat in Nieuw Zeeland de tankstations gaat bouwen voor deze trucks. Volgend jaar, in 2022 dus, moeten er al acht tankstations gereed zijn, melden de partijen.

De trucks betreffen  6x4 trekkers met een grote cabine en met een GVW van 58 ton en met een actieradius van 680 kilometer (423 mijl). Een ander kenmerk is volgens Hyzon dat deze trucks net zoveel tijd kwijt zijn aan het tanken van waterstof als diesels bij een tankbeurt. De laatste trucks moeten in 2026 geleverd zijn.

Wanneer de fabriek in Winschoten af is, is nog niet duidelijk. Er zou een jaarproductie van 500 trucks mogelijk zijn die uiteindelijk aan duizend man werk moet bieden. In China heeft Hyzon al een fabriek.

 

DEEL HET