Hyzon Motors met Holthausen actief in Europa

Nederland krijgt een fabriek waar vrachtwagens gebouwd gaan worden die op waterstof rijden. Het Groningse Holthausen, dat zelf al pionierde met waterstoftrucks, heeft een joint-venture gesloten met Hyzon Motors, een Amerikaanse branchegenoot die met Holthausen actief wil worden op de Europese markt.

Holthausen pionierde al met huisvuiltrucks voor de gemeente Groningen en met enkele VW Transporters. Volgens het bedrijf heeft Holthausen nu de capaciteit om 50 tot 100 waterstoftrucks per jaar te bouwen. Hyzon Motors is een Amerikaanse start-up die ook actief is Azië.  Hyzon heeft al een fabriek in China die de jaarproductie geleidelijk opvoert van 600 naar 1500 waterstoftrucks per jaar. In de VS opende Hyzon onlangs een fabriek in New York, een voormalig pand van General Motors. Aan Holthausen zou voldoende geld zijn betaald om te investeren in een nieuwe fabriek in de provincie Groningen. De bedoeling is om drie, vier jaar zo’n 2000 waterstoftrucks per jaar te bouwen in Groningen. Dit levert de provincie zo’n duizend nieuwe banen op, is de verwachting. Om een en ander te realiseren, hebben beide bedrijven een nieuwe onderneming opgericht, Hyzon Motors Europe B.V. De directie wordt gevormd door Carl Holthausen en zijn zoon Max.

In de regionale media laat Max Holthausen dat er voor zijn bedrijf niet heel veel verandert. “We zijn van een ombouwer een bouwer geworden”, zegt hij, doelend op het feit dat er straks alleen nog waterstoftrucks nieuw gebouwd gaan worden, in plaats van omgebouwd van al bestaande chassis die zijn uitgerust met een diesel aandrijflijn.  

DEEL HET

Joomla! Foutopsporingsconsole

Sessie

Profielinformatie

Geheugengebruik

Database zoekopdrachten