IAA 2023: autowereld op z’n kop

Deze week is de IAA in München, één van de belangrijkste autobeurzen van Europa. Ondanks enkele premières waren het echter niet de auto’s waar men het meest over sprak. Is dit een voorbode van wat we gaan zien in de truckwereld?

Allereerst: de Chinezen. Mensen raakten er niet over uitgepraat, want ze waren overal. BMW, Volkswagen en Renault hadden flink uitgepakt met mooie stands, maar ze werden overtroefd door aanwezige Chinese merken. Zowel BYD als Seres hadden grotere stands dan BMW, en laten we eerlijk zijn: die van BYD was mooier ook. Dat moet pijn gedaan hebben bij BMW: verslagen in hun eigen Heimat. 

Dat Chinese automerken aan een opmars bezig zijn, is al een tijdje duidelijk. Het ook in Nederland populaire MG haalt binnenkort de 1% marktaandeel in Europa. De Chinezen bieden veelal prima elektrische auto’s in een lagere prijsklasse, iets wat Europese merken nog nauwelijks doen. Bij zowel BMW als Volkswagen stonden vooral dure modellen, terwijl bij de Chinezen fraaie middenklassers en hatchbacks stonden.

Chinese trucks komen er aan 

Het zal dan ook niet lang duren voor we de eerste Chinese vrachtauto’s gaan zien. De Turkse merken Ford en BMC hebben zichzelf al een plaatsje toegeëigend in Europa door simpele, goedkope trekkers aan te bieden. Zeker in Oost-Europa heeft men daar wel oren naar. De ontwikkeling van milieuvriendelijke dieselmotoren blijft in China wat achter, maar we gaan de Chinezen zeker zien als elektrische vrachtwagens populairder worden. China is immers erg sterk in accu-techniek.

Software-defined vehicle 

De enige vrachtwagen op de IAA was een omgebouwde DAF op waterstof van het Nederlandse VDL. De aandacht voor waterstof was beperkt: veruit de meeste aandacht ging naar elektrisch rijden. Hierbij draaide het veelal om de ‘software-defined vehicle’. Dit is een auto waarbij het niet meer draait om staal en plastic, maar om software. Een auto die altijd en overal verbonden is met de wereld, waarbij de beleving veel verder gaat dan alleen het sturen.

Deze trend gaan we zeker terugzien bij vrachtauto’s – met een kanttekening. We zien al een tijdje dat op afstand de technische staat van een vrachtauto uitgelezen wordt. Gegevensuitwisseling is dus niks nieuws. Bij software-defined vehicles gaat dat echter verder. In de cloud houdt de fabrikant een digitale kopie van alle software van elke individuele auto vast. Hiermee kan een fabrikant de auto verbeteren, maar behoudt hij ook de volledige controle.

Bij vrachtauto’s is dit ingewikkelder. Deze worden namelijk regelmatig verbouwd. Denk aan ombouwen, extra assen, kranen etc. Hierdoor is de vrachtauto niet altijd meer dezelfde als die de bouwer verkocht. Bij vrachtauto’s moet de fabrikant dus eerder accepteren dat anderen wijzigingen maken aan de vrachtwagen – ook in sommige software.

Toch gaan we zeker ontwikkelingen van de software-defined vehicle terugzien in vrachtauto’s. Op de IAA zagen we auto’s waarmee je kon betalen en die via het stuur en de gordel je gezondheid in de gaten houden. Dit is ook voor vrachtauto’s interessant. Denk bijvoorbeeld als vervanging van al die tolkastjes. Omdat een chauffeur veel meer in zijn auto woont dan de gemiddelde automobilist, gaan we dergelijke techniek gericht op de bestuurder zeker in vrachtauto’s terugzien.

DEEL HET