IEA: brandstofverbruik SUV kwart hoger dan van normale auto

Volgens het Internationaal Energie Agentschap is het brandstofverbruik van SUV’s, terreinauto’s die eigenlijk alleen op de weg rijden, veel hoger dan van traditionele auto’s. Het verschil bedraagt een kwart. Daardoor is het totale fossiele brandstofverbruik vanuit globaal perspectief verslechterd.

Volgens het IEA is het brandstofverbruik met 3,3 miljoen vaten olie per dag gegroeid door grootschalige populariteit van de SUV in de periode 2010-2018, terwijl het brandstofverbruik van andere auto-typen juist daalde. Gaat het zo door met de SUV als nu, dan zijn er in 2040 per dag bijna 2 miljoen vaten olie extra nodig, ondanks dat er dan ook al 150 miljoen elektrische auto’s rond zullen rijden.

De trend van de SUV is wereldwijd te zien, zegt het IEA. In de VS is elke tweede verkochte auto een SUV, in Europa is dat een op de drie. In China geldt de SUV als statussymbool. De gevolgen voor de wereldwijde emissie van CO2 zijn meetbaar, aldus het IEA. De afgelopen tien jaar is de emissie vanwege SUV’s gegroeid van 0,55 gigaton tot 0,7 gigaton CO2.  Daarmee is de SUV volgens het IEA de op een na grootste veroorzaker van de groei in CO2 uitstoot na de energiesector, maar dus meer dan de sector zware industrie, het goederenvervoer over de weg en de luchtvaart.

DEEL HET