Iveco CNG met elektrische betonmixer van Cifa

Tijdens de MatExpo in Kortrijk toonde Iveco een bijzonder milieuvriendelijke betonmixer. De Iveco Stralis wordt namelijk aangedreven door een duurzame CNG krachtbron terwijl de betonmixer volledig elektrisch werkt. 

Dit type betonmixers rijdt regelmatig in de binnenstad en dit is typisch zo'n voorbeeld waarbij je met kleinere, elektrische voertuigen beslist niet uit de voeten kunt. Zolang we bouwen in binnensteden zal er bouwverkeer noodzakelijk blijven. Om die reden is de getoonde oplossing een hele mooie. Niet alleen is de Iveco truck voorzien van een milieuvriendelijke, stille en emissie-arme CNG krachtbron, de opbouw werkt zelfs helemaal emissieloos. 

Betonmixers draaien de hele dag rond. In beladen toestand is dat om de beton gemengd te houden, maar ook leeg blijft de mixer draaien. Dit om het aankoeken van betonresten in de trommel te voorkomen. Een betonmixerchauffeur laat dan ook altijd zijn motor stationair lopen om de mixer te laten draaien. Zelfs in de pauze loopt de motor bij een conventionele betonmixer.

Door de mixer elektrisch aan te drijven kan de motor van de truck gewoon uit tijdens het lossen, maar ook tijdens pauzes. De betonmixer wordt elektrisch aangedreven, volledig los van de aandrijflijn van de truck. De accu's worden gedurende de nacht opgeladen en dat is voldoende voor een hele nacht werken. Overigens is de getoonde Cifa oplossing niet nieuw. Ook het Nederlandse WVT levert al enige tijd een volledig elektrisch aangedreven betonmixer.

DEEL HET