Iveco Daily: Meer ADAS en connectiviteit

Iveco presenteerde zijn nieuwe Daily op een internationaal persevenement in  CNH Industrial Village in Turijn. De nieuwe Daily introduceert een volledig gamma van geavanceerde hulpsystemen voor de bestuurder, waarmee die zich kan concentreren op zijn of haar rit.

Uiterlijk is er weinig veranderd, maar de doorstroming van inlaatlucht is door de iets gewijzigde grille met 15% verbeterd, zegt Iveco. Nieuwe Led-lampen en verder naar voren geplaatste, driedelige voorbumper completeren de uiterlijk zichtbare verbeteringen. De naar voren geplaatste bumper verbetert de stroomlijn, vereenvoudigt de opstap om de voorruit schoon te houden en beschermt de Lidar-camera van de adaptieve cruise control. Bovendien moten hiermee kosten van schades worden gereduceerd, zegt Iveco.

Een criterium waar Iveco de Daily flink heeft opgewaardeerd, is bij de assistentiesystemen, samengevat onder de term ADAS. Meest opvallend is dat er nu ook een adaptieve cruise-control beschikbaar, die je betrekkelijk eenvoudig kunt instellen. Bovendien stuur de Daily zelf ietwat terug, wanneer je te dicht bij de wegmarkering komt.  Dat dit systeem werkt, wordt keurig in de display weergegeven. Iveco biedt verder een systeem tegen harde zijwind, waarbij de bestelauto uit zichzelf bijremt. In steden kan zelfs een noodstop autonoom worden uitgevoerd, bij een lage snelheid. Er komt ook een systeem beschikbaar voor het veilig uitvoeren van lange afdalingen, bijvoorbeeld met een geladen Daily in een groeve of een berghelling zoals we die kennen van Italiaanse dorpjes.

Connectiviteit

Met twee nieuwe systemen en met een dashboard met een veel functionelere display wil Iveco zich scharen in de kopgroep van fabrikanten die hun klanten verregaand inzicht bieden in het rijgedrag van de chauffeur en in de toestand van hun nieuwe Iveco Daily. Iveco is daardoor een samenwerking opgestart met Microsoft voor de benodigde clouddiensten, want de nieuwe Daily gaat veel data genereren. Dit gebeurt met behulp van de Daily Business Up app. Op basis van 4G moet het bovendien mogelijk worden om Diagnosis Over the Air te kunnen uitvoeren en om software updates voor de Daily te kunnen toepassen.

Cabine

In het interieur valt op dat het stuurwiel een wat merkwaardige vorm lijkt te hebben. Maar het ligt erg fijn in de hand en de elektrische stuurbekrachtiging die Iveco heeft ontwikkeld, werkt feilloos. De systemen worden  voornamelijk bediend vanaf knoppen op het stuur en dat werkt ook al goed.

De nieuwe LED-verlichting heeft een veel nauwkeurigere lichtbundel en bereik, waardoor de zichtbaarheid en obstakelwaarneming volgens Iveco met 15% wordt verbeterd, waardoor de veiligheid bij weinig licht toeneemt. De vernieuwde Daily is vanaf mei te bestellen.

DEEL HET