Iveco komt met 460 pk op LNG

Bij Iveco heeft het nieuws dat Volvo met sterkere LNG trucks komt voor beroering gezorgd. Zodanig, dat de komst van een 460 pk LNG motor op basis van een dertien liter blok is vervroegd.

Iveco komt met een 460 pk variant van de Stralis NP. Hiervoor is een motorblok van dertien liter geschikt gemaakt. Vorig jaar introduceerde Iveco op basis van het bestaande 9 liter motorblok een variant met de 400 pk ZF-AS Tronic transmissie. Dit leverde honderden orders op, zoals onlangs van de Belgische Jost Group, maar inmiddels komt er een sterkere variant.

Opvallend hiervan is dat Iveco de 460 Stralis NP aanbiedt met de nieuwe Traxon transmissie van ZF, die de facto de opvolger is van de AS-Tronic.  Iveco biedt de Stralis NP 460 ook aan als bakwagen met twee of drie assen en dat er ook een drie-assige trekker besteld kan worden. Dit noodzaakt weer dat er verschillende LNG-tanks beschikbaar moeten zijn en ook dit heeft Iveco inmiddels voor elkaar.

Ook de dertien liter motor werkt met bougies, volgens Iveco zijn er dus geen ingewikkelde uitlaatsystemen nodig en hoeft er behalve LNG niets meegenomen te worden. Daarmee onderstreept Iveco het verschil met de komende Volvo’s, die een dieseltank hebben en tankje voor de AdBlue.

De introductie valt samen met die van de Iveco Stralis X-Way. Dit is een truckserie die wordt gepositioneerd tussen de Stralis en de bouwvoertuigen uit de Trakker-serie. Ook hiervan komt een vesie met een 460 pk LNG aandrijflijn. Hierover binnenkort meer in BIGtruck Online Magazine.

Binnenkort volgt ook een rij-impressie met de Stralis 460 NP. 

DEEL HET