Jumbo gaat unieke Renault Oxygen testen

Speciaal voor de stadsdistributie heeft Renault Trucks een bijzondere elektrische vrachtwagen ontwikkeld: de Renault Oxygen. Dit najaar gaat Jumbo in Amsterdam één van de drie prototypes testen.

Slechts drie exemplaren van de Renault Oxygen bestaan. Twee blijven er in Frankrijk en worden getest met Geodis. De derde, en tevens de grootste, is ontwikkeld samen met Jumbo en SVZ (het bedrijf ontstaan uit de fusie van VSDV en Zandbergen). Dit exemplaar gaat dan ook in ons land getest worden: hij gaat Jumbo supermarkten in Amsterdam bevoorraden.

De Renault Oxygen is een bijzondere vrachtwagen. Niet alleen is hij volledig elektrisch, met een bereik tot 150 kilometer, maar hij neemt veiligheid naar een hoger niveau. De cabine is erg laag geplaatst: 30 centimeter lager dan normaal. Hierdoor ziet de chauffeur goed wat er om hem heen gebeurt. Op een groot centraal scherm ziet hij bovendien het beeld van meerdere camera’s. Dankzij de lage cabine is de instap eenvoudig. Voor de veiligheid is de Renault Oxygen aan de passagierskant voorzien van een busdeur.

De bijzondere distributievrachtwagen mag tot 26 ton lading meenemen. Hiermee is hij fors zwaarder dan de twee exemplaren van de Renault Oxygen die in Frankrijk worden getest. De cabine van de verschillende testauto’s is wel gelijk. Deze is op een aantal punten anders dan de standaard cabine. De grille is dichtgemaakt en het dak loopt mooi op naar de laadbak. Voor de chauffeur is veel ruimte. Dankzij het hoge dak kan de chauffeur rechtop staan en ook achter de stoelen is volop ruimte.

Na de zomer moet de Renault Oxygen goedgekeurd worden voor de Nederlandse weg. Daarna zal hij vanaf oktober te zien zijn in Amsterdam.

DEEL HET