Keuze uit twee vuldrukken op LNG-stations Shell

Energieleverancier Shell heeft gisteren in de Rotterdamse Waalhaven het startschot gegeven voor de ombouw van haar LNG tankstations waardoor er op verschillende vuldrukken getankt kan worden. Dit is het gevolg van de komst van LNG trucks van Volvo. "Hoe kouder het gas, hoe meer je kunt meenemen."

Deze trucks werken met een ander brandstof toevoersysteem dan de al bestaande LNG trucks van Iveco en Scania. Volvo werkt met een opvoerpomp in de LNG tank. Op die manier wil de truckbouwer voorkomen dat de druk in de tank te hoog oploopt. Wanneer dat nu gebeurt, dan opent een ontlastingsklep en vervliegt het gas. Zou dit niet gebeuren, dan verbetert het brandstofverbruik van de betreffende truck.

Shell en Volvo legden bij het tankstation in de Waalhaven uit dat voorkomen moet worden dat de druk in de tank die aan het truckchassis hangt tijdens het rijden oploopt. "Dit is niet helemaal te vermijden, maar als het gebeurt, dan wordt het in principe moeilijker om te tanken. Door met een lagere druk te tanken, gaat er geen LNG verloren doordat de druk in de tank later te snel boven de 16 bar uit komt." Shell zegt dat de vuldruk bij het tankstation omhoog gebracht moet worden om op 9 bar te kunnen tanken, zoals nu gebeurt. "Zou dat niet meer hoeven, dan scheelt dat weer. Met de techniek die Volvo gebruikt, kan bij een lagere druk getankt worden en duurt het dus langer eer er in de tank een situatie van overdruk kan ontstaan. Bovendien is het gas kouder en kan je er dus meer van meenemen."

Jan Schouten van Volvo zegt hierover: "Volvo's hebben een opvoerpomp in de tank. Door deze techniek kan er met kouder gas gewerkt worden. Doordat er minder vaak sprake is van gasverlies als gevolg van overdruk in de tank, zal de klant ervaren dat zijn truck zuiniger rijdt."

Twee keer

Het tankstation in de Waalhaven is het eerste waar de chauffeur moet aangeven op welke druk hij wil tanken. De constructeurs hebben een keuzeknop toegevoegd, die de chauffeur twee maal moet indrukken om te bevestigen dat hij met een Volvo LNG truck rijdt. Overigens ging dat allemaal niet vanzelf, het had veel voeten in de aarde eer er getankt kon worden. Alle begin is moeilijk, zo bleek maar weer.  Shell heeft nu zeven tankstations in ons land waar LNG getankt kan worden en nog voor de zomervakantie moeten alle zeven stations omgebouwd zijn. Shell bevindt zich in een investeringsprogramma waarbij de komende tijd 39 LNG tankstations gebouwd gaan worden. Dit gebeurt in Nederland, Polen, Duitsland, België en Frankrijk. Deze 39 nieuwe tankstations moeten over vier jaar gereed zijn.   

DEEL HET