Leerzaam webinar van Greenflex

Van en met elkaar leren: dat stond centraal tijdens het final event over GREENFLEX. Tijdens het vier uur durende online event stonden verschillende vragen rond HVO en HPC voor het zwaar transport op het programma. Want hoe kansrijk zijn de groenere alternatieven? Hoe realiseer je een HVO- en HPC-station voor trucks? En welke resultaten heeft de proeftuin opgeleverd?

In tijdsblokken werd met verschillende (ervarings)deskundigen en betrokkenen gesproken over diverse onderwerpen. Geïnteresseerden konden online aan- en afhaken op ieder gewenst moment en dus eventueel kiezen welk onderwerp voor hen belangrijk was.

Dat we moeten verduurzamen en uitlaatgassen moeten reduceren is niet nieuw. Voor het zwaar transport levert dat echter extra uitdagingen op. Doordat er flinke afstanden moeten worden afgelegd in korte tijd, is het tussendoor urenlang opladen van een batterij geen optie. GREENFLEX is een zogenoemde DKTI-proeftuin dat zich inzet voor duurzaam en schoon zwaar transport.

Wat is GREENFLEX?

Met de DKTI-regeling ondersteunt het ministerie van I&W projecten voor duurzaam vervoer. Het gaat dan om projecten waarvan de innovatie nog niet of nog maar net op de markt is. In GREENFLEX stonden twee groenere alternatieven voor het (zwaar) transport centraal: Hydrotreated Vegetable Oil (HVO) en High Power Charging (HPC). Voor zowel HVO, als HPC kunnen vrachtwagenchauffeurs inmiddels bij Green Planet in Pesse terecht.

Online event

In de proeftuin is uitgebreid ervaring opgedaan met beide alternatieven. In het webinar werden deze ervaringen gedeeld en spraken ervaringsdeskundigen met elkaar over de resultaten, voor- en nadelen en nog bestaande uitdagingen.

HVO

Zo werd er uitgebreid gesproken over Hydrotreated Vegetable Oil. HVO is een fossielvrije diesel en ideaal voor transportbedrijven die op een eenvoudige en praktische manier willen verduurzamen. HVO is namelijk geschikt voor iedere dieselmotor. Aanpassingen aan de auto en motor zijn niet nodig. HVO kan zo zorgen voor een snelle CO2-reductie van maximaal 90 procent.

“Er ligt een opgave voor ons allen”, vertelt Harjo Woltinge van TVM. “We moeten het echt samen doen. Maar we hebben te maken met verschillende soorten transport en tonnages. Totale verduurzaming kan niet in één keer. Daarvoor zijn tussenstappen nodig met de bestaand materieel. HVO is dan een ideaal alternatief.”

Ervaringen met HPC

Waar voor de overstap naar HVO weinig nodig is, is de situatie met High Power Charging ingewikkelder. Elektrische vrachtwagens kunnen bij Green Planet worden opgeladen met een snelheid van 350 kWh. Snelladers zorgen voor minder lange laadtijden, maar voorkomen niet dat een chauffeur toch even stil moet staan.

Zo heeft elektrisch rijden zijn voor- en nadelen. Tijdens het webinar werden dan ook eerlijk ervaringen uitgewisseld. Van problemen met software en laders tot zeer enthousiaste chauffeurs vanwege minder trillingen en geluid. Ook werden er soms zorgen uitgesproken, zoals de bereikbaarheid voor het zwaar transport en de beperkte ervaring met elektrisch rijden. “Het is nog geen gelopen race, iedereen loopt nog tegen dingen aan”, vat Eric Beers van De Rooy Transport samen.

Foto: waterstiotankeiland in aanbouw in Pesse.

DEEL HET