Liqal bouwt aan LNG tankstation aan Belgische E40

Het Nederlandse bedrijf Liqal heeft een contract verworven voor de realisatie van een tankstation voor LNG en CNG bij het Texaco tankstation naast de E40 in het Belgische Heverlee. Het station zal worden geexploiteerd door Drive Systems in samenwerking met EG Group (Texaco). Met dit station worden LNG en CNG verkrijgbaar aan een belangrijke grote route.

Drive Systems is een toonaangevende beheerder van aardgasbrandstofstations in België. Aangezien het Belgische beleid de vervanging van diesel door schone transportbrandstoffen ondersteunt, maken steeds meer voertuigeigenaars en transportbedrijven de overstap naar schoon en betaalbaar CNG en LNG. Drive Systems anticipeerde op deze trend door het eerste LCNG-tankstation van België te bouwen, dat in 2014 operationeel werd.

Met de realisatie van deze nieuwe tankinstallatie in Heverlee, de eerste snelweglocatie voor LNG in Noordwest-Europa, heeft Drive Systems wederom een primeur. De totstandkoming ontvangt financiering van de EU via het Connecting Europe Facility (CEF) programma. “Deze ondersteuning was zeer welkom, omdat het aantal voertuigen op LNG of CNG voorlopig nog laag is. Dit initiatief toont de inzet van de Europese Commissie om alternatieve brandstof infrastructuur langs de voornaamste routes uit te rollen” zegt Philippe Desrumaux, directeur van Drive Systems. Hij voegt eraan toe “De geïntegreerde aanpak van LIQAL – van ontwerp, productie en realisatie op locatie, inclusief de technische toepassing van het station, was de doorslaggevende factor voor het contracteren van LIQAL. Bovendien zijn ze in staat om het station te leveren binnen het door ons opgelegde veeleisende tijdschema”.

Ninatrans

Transportbedrijf Ninatrans, een Belgische pionier in LNG-aangedreven vervoer sinds 2015, zal een launching customer zijn voor het station. “Alternatieve brandstoffen zoals LNG zijn de toekomst voor het wegvervoer, maar deze moeten gemakkelijk toegankelijk zijn” zegt Benny Smets, CEO van Ninatrans. “Het LNG-station op de Texaco-locatie aan de E40 snelweg, dicht bij ons hoofdkwartier, past perfect in onze strategie om onze activiteiten koolstofarm te maken. We hebben besloten om 10 extra LNG-trucks te bestellen en er zullen meer eenheden worden toegevoegd als we de oudere dieseltrucks vervangen”.

Geintegreerde aanpak

Het volgens de initiatiefnemers innovatieve en kosteneffectieve openbaar toegankelijke LCNG-tankstation zal in het eerste kwartaal van 2019 worden geopend. Joost Jansen, Business Development Manager bij LIQAL: “We zijn verheugd dat nog een station beheerder de voordelen van onze technologie en geïntegreerde aanpak erkent. Het is geweldig om de kans te krijgen om deze nieuwe snelweglocatie te bouwen. Met de toevoeging van deze site in Heverlee, de vijfde Belgische tankfaciliteit van LIQAL, versterken we opnieuw onze leidende positie in Noordwest-Europa.”

Het station, dat zal worden geïntegreerd in het bestaande full service Texaco tankstation, zal een LNG-opslagcapaciteit van 80.000 liter hebben, een pomp om LNG aan vrachtwagens te leveren en twee LCNG-pompen voor  voertuigen op gecomprimeerd aardgas, zowel aan de noord- als de zuidkant van de E40 snelweg. Daarnaast heeft de site een speciale pomp voor het vullen van CNG-tubetrailers voor CNG-dochterstations die worden beheerd door Drive Systems.

DEEL HET

Joomla! Foutopsporingsconsole

Sessie

Profielinformatie

Geheugengebruik

Database zoekopdrachten