LNG-binnenschip met 'luchtgesmeerde romp'

Binnenschepen die op LNG varen, hebben we al gezien. Maar Damen Shipyards heeft nu een binnenschip ontwikkeld, de Ecoliner, dat zuiniger met brandstof omspringt dankzij een nieuwe techniek, waarbij een luchtlaag tussen scheepsromp en water het varen vereenvoudigt.

Gesproken wordt hierbij van een brandstofbesparing die kan oplopen tot 25%. Omdat het project als onderdeel van het “LNG Masterplan Rijn-Main-Donau” bijdraagt aan een groenere transportsector, wordt het in het kader van het TEN-T-programma (Trans-European Transport Network) met ruim € 1,1 miljoen gesubsidieerd door de Europese Unie.

De EcoLiner is het eerste schip met een luchtgesmeerde ‘ACES’-romp (Air Chamber Energy Saving), oorspronkelijk ontwikkeld op de voormalige Damen-scheepswerf Bodewes. Uit tanktests en proeven op ware grootte is gebleken dat het ACES-concept indrukwekkende brandstofbesparingen tot 15% oplevert, afhankelijk van de snelheid en belasting.

Het gaat hierbij niet om kleine luchtbelletjes die over de onderkant van de romp lopen'', zegt de scheepsbouwer. Bij ACES wordt de lucht vastgehouden in kamers onder de romp en er wordt een kleine hoeveelheid lucht in de kamer geperst als compensatie voor eventuele lucht die onderweg ontsnapt. Eigenlijk een heel eenvoudig concept, maar wel één dat substantiële besparingen oplevert, aldus de scheepsbouwer.

De Centrale Commissie voor de Rijnvaart en de Economische Commissie voor Europa van de Verenigde Naties (ADN-UNECE) hebben het gasaangedreven ontwerp goedgekeurd, wat betekent dat het schip op alle internationale binnenwateren mag varen. 

DEEL HET