LNG-trucks van Vos Logistics: kilometervreters!

In 2015 introduceerde Vos Logistics LNG trucks in het internationaal mega trailer transport. Doel hiervan was het realiseren van een reductie van CO2-emissie. Speciaal hiervoor heeft vrachtwagenfabrikant Iveco vijf LNG low deck-prototypes met dubbele brandstoftanks ontwikkeld, met een actieradius tot 1.000 kilometer. In de afgelopen 18 maanden zijn deze vrachtwagens in de praktijk getest.

Op basis van de positieve resultaten heeft Vos Logistics besloten om meer LNG trucks aan haar internationale vloot toe te voegen. In het eerste kwartaal van 2017 worden vijf nieuwe low deck-LNG trucks aangeschaft. Verdere uitbreidingen zijn in voorbereiding.

LNG vermindert de CO2-emissie tot 15% in vergelijking met dieseltrucks, zegt Vos. De kosten voor aanschaf voor en onderhoud van LNG trucks zijn hoger dan voor dieseltrucks. Daarentegen zijn de brandstofkosten per kilometer lager. Daarom is het essentieel om voor een concurrerend prijsniveau een hoge kilometerproductie per truck te realiseren. Een bijkomend voordeel is dat het prijsniveau van LNG stabieler is dan dat van diesel. Hierdoor zijn transportkosten beter te voorspellen.

Om het maximale uit de LNG trucks te halen op het gebied van duurzaamheid en daarnaast een aantrekkelijke kostprijs te realiseren, worden deze trucks vooral ingezet op trajecten met een hoge kilometerproductie tussen de Benelux, Zweden en Frankrijk.

‘Hotwheels’-concept

Voor grote transportstromen met hoge eisen op het gebied van snelheid, veiligheid en betrouwbaarheid heeft   Vos Logistics een zogenaamd ‘Hotwheels’-concept ontwikkeld. Zorgvuldige planning van chauffeurs en vrachtwagens maakt het mogelijk om trucks non-stop te laten rijden. Het resultaat hiervan is een maandelijkse productie tot 35.000 kilometer, wat ongeveer gelijk is aan drie gewone vrachtwagens.

DEEL HET