MAN en Mercedes boos op EU

De directies van Daimler en MAN hebben brandbrieven geschreven aan Europese  politici in Brussel. De truckbouwers komen in het geweer tegen Europese plannen om het brandstofverbruik van trucks binnen afzienbare tijd verplicht met een derde terug te brengen. Dat schrijft het Duitse blad Focus.

Volgens Daimler worden door dit voorstel 'tienduizenden banen op de tocht gezet'. Bij MAN is de toon ook al gezet: "Wanneer het het doel is van de Europese Commissie en het Parlement is, om de Europese truck-industrie te vernietigen, dan zijn ze goed bezig."

Morgen wordt beslist over het voorstel om de CO2-uitstoot van bedrijfswagens de komende twaalf jaar met 35% te laten afnemen. Bij overtredingen horen torenhoge boetes, zo hoog, dat ze het voortbestaan van truckfabrikanten in gevaar brengt, zegt de Duitse RAI, de VDA, in een reactie. Een van de drijvende krachten achter het voorstel is Bas Eickhout die de Groenen in het Parlement vertegenwoordigt. Volgens de Europese Commissie is de uitstoot van het wegvervoer sinds 1990 met een vijfde gestegen. Dit, ondanks duidelijk schonere motoren. Echter er zijn veel meer trucks de weg op gekomen sindsdien. De fabrikanten beamen dit, maar zeggen ook dat trucks maar voor 5% van de uitstoot verantwoordelijk zijn die wordt veroorzaakt door het wegverkeer. De industrie zegt dat de afgelopen jaren trucks elk jaar een procent zuiniger zijn geworden. De EU vindt dit tempo te laag. ZIj denkt dat de truck-industrie in hetzelfde tempo als de auto-industrie kan verduurzamen.

Twee keer zo lang

De VDA wijst erop dat trucks een twee keer zo lange ontwikkelingscyclus hebben als personenauto's. De ACEA zegt in een reactie dat dit betekent dat trucks die in 2025 op de markt komen, nu al in ontwikkeling zijn.  Maar als het aan de EU ligt, betaalt een fabrikant voor elke gram te veel uitstoot, 272 miljoen euro boete, wanneer hij 40.000 trucks per jaar zo de weg op zet. Pikant is dat Schenker, een grote transporteur die ook van het spoor gebruik maakt, achter de plannen van de Europese Unie staat.

 

DEEL HET

Joomla! Foutopsporingsconsole

Sessie

Profielinformatie

Geheugengebruik

Database zoekopdrachten