MAN test autonome techniek in en rond Hamburgse haven

MAN Truck & Bus en Hamburger Hafen und Logistik AG (HHLA) gaan de komende jaren gezamenlijk geautomatiseerd en autonoom rijdende vrachtwagens testen. Als testomgeving voor de praktijktests dienen de HHLA Container Terminal Altenwerder (CTA) en een circa 70 kilometer lang stuk snelweg op de Autobahn A7.

Deze ‘Hamburg TruckPilot’ praktijktest is het gevolg van een mobiliteits-samenwerkingsverband tussen Volkswagen AG en de stad Hamburg, waar het Weltkongress für Intelligente Verkehrs- und Transportsysteme (ITS) 2021 plaatsvindt. Met de ‘Hamburg TruckPilot’ die de komende tweeënhalf jaar wordt uitgevoerd, starten MAN Truck & Bus en HHLA een onderzoeks- en testproject voor de ontwikkeling van automatiseringsoplossingen in het wegverkeer. Het doel van de samenwerking: analyseren, valideren en testen van de praktijkvereisten voor de inzet en integratie van autonoom rijdende vrachtwagens in het volledig geautomatiseerde Container Handling Prozess. Tegelijkertijd worden er standaards qua methodiek en uitvoer vastgelegd.

Het project omvat in eerste instantie twee prototype-trekkers met opleggers die van alle benodigde elektronische automatiseringssystemen zijn voorzien. Die kunnen volautomatisch de Autobahn A7 vanaf knooppunt Soltau-Ost oprijden en op het terrein van de Container Terminal Altenwerder automatisch geladen en gelost worden.

Drie fases

Het project is opgedeeld in drie fases. In de voorbereidingsfase, die al is gestart en die eind 2018 moet zijn afgerond, worden eerst de technische randvoorwaarden in kaart gebracht.

De testfase vindt plaats van januari 2019 tot juni 2020. Hierin wordt gewerkt aan de technische ontwikkeling van het systeem op de testbaan van MAN in München volgens de specifieke eisen die in de voorbereidingsfase zijn vastgesteld.

In de meerdere maanden durende testfase tussen juli en december 2020 wordt op basis van de resultaten uit de voorbereidings- en testfase gewerkt aan een praktijkgerichte inzet. Een ‘veiligheidschauffeur’ bevindt zich in deze fase aan boord van de vrachtwagen om de automatiseringssystemen te monitoren. Indien nodig kan hij ingrijpen en de besturing overnemen.

De geautomatiseerde rijfuncties ontlasten en ondersteunen vrachtwagenchauffeurs in de toekomst nog meer bij hun werk, zegt MAN. Zo zou de chauffeur – binnen de wettelijke randvoorwaarden – tijdens de volledig geautomatiseerde snelwegrit bijvoorbeeld de vrachtbrieven kunnen bewerken of even kunnen ontspannen. Tijdens de autonoom verlopende containerhandling kan hij uit zijn trekker stappen en de tijd nemen voor de wettelijk voorgeschreven pauzes. Andere potentiële voordelen hebben betrekking op een efficiencyverbetering door het anticiperende geautomatiseerde rijden. Hierdoor wordt het brandstofverbruik aanzienlijk verlaagd en dit kan ook een positieve uitwerking hebben op de verkeersdoorstroming, verwacht MAN. Ook de verbetering van de verkeersveiligheid is een enorm voordeel zegt de fabrikant.

Voorbeeldstad

Het project ‘Hamburg TruckPilot’ maakt deel uit van het strategische mobiliteits-samenwerkingsverband tussen de Duitse Hanzestad en het Volkswagen-concern, waar MAN onderdeel van is. Het doel van dit samenwerkingsverband: samen de stedelijke mobiliteit van de toekomst vormgeven en van Hamburg een voorbeeldstad maken als het gaat om toekomstige, duurzame en geïntegreerde mobiliteit. ‘Hamburg TruckPilot’ is voor de stad Hamburg een belangrijk project in het kader van haar ITS-strategie in het actiegebied ‘Automatisiertes und vernetztes Fahren’. Het project wordt aan de wereld voorgesteld tijdens het 28e ITS-Weltkongress, dat van 10 tot 15 oktober 2021 in Hamburg plaatsvindt.

DEEL HET