MAN: tot 800 km actieradius met ABB Mobility

Truckbouwer MAN gaat samenwerken met ABB Mobility om te komen tot een netwerk van snellaadstations waardoor dagelijks afstanden tot 800 kilometer vol-elektrisch kunnen worden afgelegd met geladen combinaties.

MAN wil in 2024 een serie elektrische trekkers op de markt brengen die technisch klaar zijn voor de genoemde actieradius. Er wordt ook gesproken van een versie met 600 km actieradius. Maar om zulke sterke elektrische aandrijflijnen snel en efficiënt op te laden, is een netwerk van snellaadstations nodig. Volgens de Nederlandse topman van MAN, Alexander Vlaskamp, gaat het om zeker 1700 snellaadstations verdeeld over Europa. O die reden werd ABB Moblity bij de elektrificeringsplannen betrokken. Zij tonen zich bereid om zulke snelladers te gaan bouwen.

Meer dan duizend Volt

Net als Tesla, wil ook MAN naar een oplaadstation met een megawatt vermogen. Daarvoor is een spanning van duizend Volt nodig. Nu zien we binnen Traton dat Scania al met 800 Volt werkt. De nieuwe oplaadtechniek moet volgens MAN en ABB Mobility binnen drie jaar gereed zijn.

Uniforme standaard

Betrokken partijen gingen op de foto met de Duitse minister van Transport, Volker Wissing. De reden hiervoor is dat er gepleit wordt voor uniforme standaarden in de bouw van laadstations en bijbehorende infrastructuur. Dat moet gebeuren in een project, dat door de Duitse regering wordt gesteund. Op dit moment worden langs de Duitse A2 twee snellaadstations met een megawatt vermogen gebouwd.

DEEL HET