MAN wil naar 3 megawatt charging

MAN heeft voor de eerste keer een eTGX opgeladen met een snelheid van meer dan 1 megawatt. Dit gebeurde in samenwerking met het onderzoeksproject Nefton. Het truckmerk zegt echter te gaan voor een toekomst waarin met maar liefst 3 megawatt geladen kan worden.

Met de mijlpaal van 1 megawatt en 1500 ampére kan een 40 tons combinatie binnen 30 minuten weer voorzien worden van stroom voor de volgende 400 kilometer. ,,Met Nefton zijn we erin geslaagd technologieën te ontwikkelen om e-trucks binnen zeer korte tijd en met een vermogen van meer dan 1000 kW op te laden. Ons onderzoek richtte zich op uitvoerbaarheid, kosten en vermogen op het net. Samen met onze projectpartners hebben we duidelijk aangetoond dat elektrische vrachtwagens en megawattlading de perfecte combinatie zijn om het vrachtvervoer over de weg volledig koolstofvrij te maken. De technologie is er, nu moeten we de uitbreiding van de laadinfrastructuur op de markt stimuleren in nauwe samenwerking met politici, de energie-industrie en voertuigfabrikanten”, zegt Dr. Frederik Zohm, lid van de Raad van Bestuur voor Onderzoek en Ontwikkeling bij MAN Truck & Bus.

Voor een goede transitie is het vereist een om snellaadstations met tot één megawatt laadvermogen om de 50 km langs de kernroutes van het snelwegennet te plaatsen. Laadvermogens tot 3000 kW, zoals Nefton ook heeft onderzocht, kunnen de efficiëntie en flexibiliteit van elektrische vrachtwagens voor langeafstandsvervoer in de toekomst zelfs verhogen. Nefton heeft ook al gekeken naar bidirectioneel opladen voor mogelijke integratie van de truck als een opslageenheid in het elektriciteitsnet voor een efficiënter gebruik van de stroomvoorziening gedurende de dag. 

Volgens Professor Markus Lienkamp van de leerstoel Autotechniek aan de TUM, die het Nefton projectconsortium is elektrificering van het transport de enige juiste weg. Hij legt uit: “De wetenschappelijke feiten spreken voor zich: elektrische vrachtwagens hebben een efficiëntie van ongeveer 75%. Brandstofcelvrachtwagens met een efficiëntie van slechts 26% en eFuels komen niet verder dan slechts 14%.''

Volgens schattingen van de industrie zullen er tegen 2030 ongeveer 50.000 krachtige en megawatt laadstations nodig zijn om de mobiliteitstransitie voor vrachtwagens in Europa duurzaam te bevorderen. In datzelfde jaar zal naar verwachting de helft van alle nieuwe MAN-trucks die in Europa geregistreerd worden, elektrisch zijn. Daarom is MAN ook betrokken bij laadinfrastructuurprojecten zoals Nefton. Begin juli werd een partnerschap gelanceerd met energieleverancier E.ON om ongeveer 400 laadpunten op te zetten op ongeveer 170 locaties in Europa. Met ongeveer 125 locaties zal dit ook het grootste openbare oplaadnetwerk voor bedrijfsvoertuigen in Duitsland tot nu toe creëren. Als onderdeel van de TRATON-groep is MAN ook betrokken bij de joint venture Milence, samen met Daimler Trucks en AB Volvo, die geleidelijk minstens 1700 oplaadpunten voor bedrijfsvoertuigen in Europa bouwt. MAN heeft ook zijn eigen laadinfrastructuur en bijhorende adviesdiensten in zijn portfolio voor zijn klanten via samenwerkingsverbanden met partners.

DEEL HET