Maxus eDeliver9 heeft Europese pretenties

In Nederland zijn sinds kort bestelauto’s van Maxus leverbaar. Er zijn twee modellen, de eDeliver3 voor stads- en koerierswerk en de grotere eDeliver9. Die laatste namen we mee voor een rondje Amsterdam, inclusief binnenstad.

Het grote Shanghai Automotive Industry Corporation (SAIC) heeft een nieuwe generatie elektrische Maxus bestelauto’s ontworpen en daarmee wil het bedrijf ook gaan scoren in Europa. Daartoe is een importeur aangesteld die vanuit Amstelveen actief is en die bijvoorbeeld zorgt dat klanten met hun Maxus bestelauto terecht kunnen bij een truckdealer. Die is tenslotte ook ’s avonds open.

Geschiedenis

Al eerder kwam er een Maxus-bestelauto uit China. Die had Britse wortels, en zoals dat gaat bij de Britten, bouwen ze iets leuks en dan ja, wat dan eigenlijk? Dus kochten de Chinezen de mallen, maar ze waren niet zo tevreden. Met het elektrische tijdperk in aantocht, besloot SAIC tot een serieus nieuw ontwerp. En serieus werd het. Naar eigen zeggen heeft Maxus op dit moment het meest uitgebreide aanbod van elektrische bestelauto’s, is het het enige merk met alleen maar elektrische bestelauto’s, biedt het de meest efficiënte aandrijflijnen en dus het laagste elektriciteitsverbruik in zijn segment. Een hele belangrijke claim is dat Maxus zegt dat alle bestelauto’s full options worden geleverd. Dus met Apple Carplay, alle veiligheidsvoorzieningen en kan er zowel AC als DC worden geladen.

Rijden

Het uiterlijk doet afgezien van een misschien wat overdreven chroomstrip aan de voorkant beslist Europees aan. Ook de zijpanelen en de lengte en breedte van de carrosserie, zijn ontegenzeggelijk Europees. Dit geldt ook voor het interieur. Het geheel lijkt een tussenvorm van wat we hier kennen als de Mercedes Sprinter en de grote Ford Transit. Het Europese is in het interieur nog nadrukkelijker. De eDeliver 9 is een keurige nieuwe bestelauto die zoals het merk pretendeert, van alle gemakken is voorzien. Van stoelverwarming tot een flink touchscreen, alles wat de moderne bestelautochauffeur in welke hoedanigheid dan ook zich wenst. Verder rijdt deze eDeliver probleemloos, misschien is het stuur wat indirect. Maar dat er een starre achteras onder zit is nauwelijks meer bezwaarlijk, al zagen we liever dat Maxus hier ook de tand des tijds had gevolgd. Het rijdt rustig, fijn en het voelt degelijk aan. 

Regenereren

De Maxus is helemaal bij waar het de techniek van de elektrische aandrijflijn betreft. De berijder kan de mate van regeneratie instellen, zodat de accu weer wordt bijgeladen wanneer je met deze Maxus naar een rood stoplicht rolt. Deze bestelauto komt natuurlijk snel van z’n plek. De koper kan uit drie accuvermogens kiezen. Dat brengt ook variatie in laadvermogens, te weten van 980- tot 1350 kg. De klant heeft keuze uit twee wielbases. Blijf je in de stad, dan kan de Maxus volgens de importeur 353 km uit een batterijlading halen. Maar halen in de praktijk van snelwegen en binnenwegen blijft er hooguit 240 km over. Redelijke waarden waarmee Maxus goed mee kan komen met de concurrentie van PSA, Mercedes, MAN en Renault. Dat geldt ook voor de prijs. Die begint bij 49.990 euro.  Er komt ook nog een chassis-cabine en volgend jaar een personenbus van deze eDeliver9. Het laat zien hoe serieus Maxus en hun importeur de Europese markt willen bedienen.

Tim de Jong   

DEEL HET