McDonald's reduceert CO2-uitstoot supply chain

In het begin van het derde kwartaal zullen HAVI en Scania beginnen met de implementatie van een vijfjarenplan met als doel een belangrijke reductie van de ecologische voetafdruk bij het vervoer naar en van McDonald’s restaurants in verschillende Europese landen.

Hierbij zullen ze gebruik maken van de vrachtwagens en operationele oplossingen van Scania Next Generation. In Nederland maakt HAVI al gebruik van Scania LNG voor de bevoorrading van McDonalds.

Het doel is om tussen nu en 2021 in meerdere Europese landen het aantal door diesel aangedreven voertuigen significant terug te dringen en ongeveer 70 procent van het vrachtwagenpark van HAVI om te schakelen naar alternatieve brandstoffen, zoals modellen die rijden op gas of hybride modellen. De CO2-uitstoot van leveringen door HAVI aan McDonald’s restaurants met de New Generation vrachtwagens en operationele oplossingen van Scania zal continu in real time worden opgevolgd. Zo wordt de bestaande connectiviteit van het wagenpark naar een hoger niveau gebracht. Deze belangrijke transformatie van het wagenpark zal naar verwachting de CO2-uitstoot per gereden kilometer met 15 tot 40 procent terugdringen, afhankelijk van het traject, de brandstof en het verkeer. 

Daarnaast ontwikkelen HAVI en Scania een vrachtwagen met een speciale uitrusting om afval, zoals bijvoorbeeld frituurolie, plastic en karton uit de restaurants, op te halen om te recyclen. Hierdoor zal er nog meer gerecycled worden, terwijl het normale afvaltransport wordt gereduceerd, waardoor onnodige extra kilometers worden vermeden en de CO2-impact nog verder zal dalen.

Aanvankelijk zal de samenwerking gericht zijn op Europa, terwijl vergelijkbare werkwijzen voor Azië worden onderzocht. 

DEEL HET