Mercedes-Benz eActros Longhaul BEV

Mercedes-Benz zet behoorlijk vaart achter de electrificering van het bedrijfswagen aanbod. Na de presentatie van de eActros distributie truck en de GenH concept waterstoftruck komt het Duitse merk nu ook met de eActros Longhaul. Het gaat hierbij om een batterij aangedreven 4x2 trekker met een actieradius tot 500 kilometer.

De Mercedes-Benz eActros LongHaul is een batterijaangedreven 4x2 trekker die net als de GenH2 geschikt is voor het transport op langere afstanden. Mercedes-Benz biedt met deze volledig elektrische truck een alternatief voor de conventionele dieseltruck. Met een actieradius van 500 kilometer is de eActros LongHaul bedoeld voor energiezuinig transport voor langere afstanden die goed te plannen zijn. In de praktijk blijkt de inzet in het langeafstandsvervoer van transportbedrijven in veel gevallen niet meer dan ongeveer 500 kilometer te bedragen, een afstand die de eActros LongHaul in één keer kan afleggen. Bovendien hebben vrachtwagenchauffeurs zich aan wettelijke eisen te houden met betrekking tot de rijtijden. In de EU moeten vrachtwagenchauffeurs na 4,5 uur rijden minimaal 45 minuten pauze nemen. In die tijd kan de batterij dankzij de nieuwste oplaadtechnologie voor een heel groot deel worden aangevuld. Ook meent Daimler Trucks dat er meer kansen zijn om de actieradius te vergroten door bijvoorbeeld tijdens het laden of lossen de eActros LongHaul aan de laadpaal te leggen. Naar verwachting zal de eActros LongHaul in 2024 klaar zijn voor serieproductie.

De Mercedes-Benz eActros voor distributietransport gaat volgend jaar in serieproductie. Op dit moment worden de laatste klantentests verreden. Deze zomer had Simon Loos de primeur om als eerste Nederlandse transporteur de eActros in de eigen distributiepraktijk te mogen testen. De actieradius van de in serie geproduceerde eActros op één acculading zal aanzienlijk groter zijn dan de 200 kilometer van het prototype.

De eActros Longhaul is nog wat verder verwijderd van serie productie. Op dit moment is er nog geen prototype, al doet de foto anders vermoeden. De afbeelding bij dit bericht is dan ook niet meer dan een hele gerafineerde photoshop. Belangrijke details zoals het eigen gewicht van de eActros Longhaul zijn ook nog niet bekend op dit moment.

DEEL HET