Mercedes EQV: Elektrische Vito met 400 km bereik

Mercedes-Benz introduceert een V-Klasse met een elektrische aandrijving, die EQV gaat heten. Het is de productierijpe versie van een studiemodel dat eerder dit jaar in Genève werd getoond.

De technische highlights van de elektrisch aangedreven premium MPV zijn een actieradius van 4051kilometer (voorlopig cijfer) en de mogelijkheid om via snelladen de hoogspanningsaccu van 10 tot 80 procent bij te laden in minder dan een uur. Bovendien biedt de Mercedes-Benz EQV een maximaal interieurcomfort en een ongeëvenaarde flexibiliteit. Er is keuze uit twee verschillende wielbases.

Het bouwen van de EQV zal worden geïntegreerd in het normale productieproces in de fabriek in Vitoria, Noord-Spanje, waar ook de Mercedes- Benz V-Klasse en Vito worden geproduceerd. 

De elektrische aandrijving (eATS) van de Mercedes-Benz EQV bevindt zich op de vooras, onder de voorzijde en is te laden via de aansluiting in de bumper. De aandrijflijn heeft een maximaal vermogen van 150 kW. De elektromotor, de overbrenging met vaste verhouding, het koelsysteem en de vermogenselektronica vormen een geïntegreerde, compacte eenheid. De energie wordt geleverd door een lithium-ion accu die in de onderkant van het voertuig is geplaatst. De lage en centrale opstelling heeft ook een positief effect op de rijeigenschappen van de EQV. De topsnelheid van deze 'premium MPV' is 160 km/h.

De Mercedes-Benz EQV is standaard uitgerust met een watergekoelde boordlader (OBL) met een vermogen van 11 kW en is daarmee voorbereid op het opladen met wisselstroom thuis en bij openbare oplaadpunten. De accu heeft een bruikbare capaciteit van 90 kWh en een bereik van 405 kilometer (voorlopige gegevens). Doordat de accu in de onderzijde van de auto is geplaatst, is de volledige interieurruimte beschikbaar. 

 Recuperatie

Om de actieradius maximaal te benutten, laadt de Mercedes-Benz EQV ook tijdens het rijden de accu's op. Bij rijden met een continue snelheid of het remmen wordt de mechanische draaibeweging omgezet in elektrische energie en gebruikt om de hoogspanningsaccu op te laden (recuperatie). De bestuurder heeft een grote invloed op de recuperatie. Hij kan de recuperatiekracht beïnvloeden met behulp van zogeheten paddles achter het stuurwiel. De linker paddle verhoogt de kracht van de recuperatie, de rechter paddle vermindert deze. In de laagste stand ‘zeilt’ het voertuig, terwijl in het sterkste stadium zelfs eenpedaals rijden mogelijk is. In de meeste situaties is de recuperatievertraging volgens Mercedes voldoende om bediening van het rempedaal overbodig te maken.

De intelligentie van de EQV komt volgens Mercedes duidelijk naar voren in de recuperatiestand D Auto: de ECO Assistant, die hier automatisch wordt ingeschakeld, helpt de bestuurder om de maximale efficiency te benutten. Het systeem verbindt navigatiegegevens, verkeerstekenherkenning en informatie van de intelligente veiligheidsassistenten (radar en camera) met elkaar en past automatisch de mate van recuperatie aan.

In combinatie met de voor de EQ geoptimaliseerde navigatie zorgt de actieve actieradiusbewaking ervoor dat de bestuurder zijn bestemming bereikt, zelfs als hij een laadstop mist, verwacht Mercedes. Hij wordt ook ondersteund door het E+ rijprogramma, dat de voertuigparameters afstemt op een maximale actieradius.

 In de technische gegevens ontbreekt nog het leeggewicht van deze EQV.

DEEL HET