Mercedes met elektrische trucks op de Bauma

Op ‘s werelds grootste vakbeurs voor de bouwbranche pakt Mercedes-Benz Trucks uitgebreid uit met elektrische trucks, naast de tentoongestelde dieseltrucks. Op de beursstand staan het concept-prototype eActros LongHaul met elektrische PTO van Meiller, de eActros 300 met elektrische kipper van Meiller en het prototype batterij-elektrische Arocs met elektrische mixer van Liebherr-Mischtechnik, ontworpen in samenwerking met Paul Group.

Een paar weken geleden presenteerde Mercedes-Benz Trucks het 'concept-prototype' van de eActros LongHaul op de IAA Transportation 2022 in Hannover. Deze batterij-elektrische truck is ontwikkeld voor lange-afstandstransport en is nu te zien in een bouwtoepassing op de Bauma in München.

Het voor de eActros LongHaul ontwikkelde systeem, dat als prototype op de Bauma is te zien, heeft een continuvermogen van 58 kW. Bij serieproductie moet de elektrische PTO aanzienlijk meer vermogen genereren. Het koppel bedraagt 300 Nm. Het systeem combineert de omvormer, de e-motor, de regeleenheid en de gebruikelijke hydrauliek van de kipper-oplegger in een op het voertuig afgestemd design dat achter de cabine past. Deze elektrische hulpaandrijving zet met behulp van de omvormer gelijkstroom van het HV-net om in wisselstroom. Het drijft een extra e-motor aan, die op zijn beurt de hydraulische pomp aandrijft om hydraulisch vermogen te leveren om de oplegger te laten werken. Het moge duidelijk zijn dat hiermee stiller en schoner gewerkt wordt.

Elektrische Arocs

Voor elektrificatie van een Arocs werkt Mercedes samen met de Paul Group. Dit bedrijf koos voor een elektrische centrale motor-oplossing. Op deze manier kunnen de beproefde planetaire Arocs-assen de bodemvrijheid en offroad-mobiliteit blijven bieden die nodig zijn voor gebruik op bouwplaatsen.

Het prototype van de batterij-elektrische Arocs 8x4 met M-cabine ClassicSpace, getoond op de Bauma in München, is uitgerust met de ETM-905 elektrische mixeropbouw van Liebherr-Mischtechnik met een nominaal volume van 9 m3. Hij haalt zijn energie uit de Arocs-accu's via een PTO. Deze combinatie is niet voor niets gekozen. Omdat mixers een energie-intensieve toepassing zijn, kan door elektrificatie volgens Mercedes veel CO2 worden bespaard.

Naast de eActros LongHaul zal Mercedes op de Bauma dit jaar ook de eerder geïntroduceerde eActros 300 tonen, als variant voor weggerichte bouwtoepassingen. Mercedes heeft de door ZF ontwikkelde elektrische PTO ‘eWorX’, samen met een geëlektrificeerde haakarm van Meiller, in een eActros geïnstalleerd. Het eWorX-systeem van ZF zet de elektrische energie van het voertuig om in mechanische kracht op de as om de hydraulische pomp aan te drijven voor de bediening van de haakarm.

DEEL HET