Na Scania, laat ook MAN waterstof grotendeels achter zich

Het moederbedrijf van Scania, MAN en Volkswagen Bedrijfswagens, Traton, trekt 1,6 miljard euro uit om te investeren in hoogwaardige batterijtechniek om bedrijfswagens te ontwikkelen die ook over langere afstanden beladen elektrisch kunnen rijden.

De nieuwe topman van Traton is onomwonden: “Onze focus ligt op de ontwikkeling van vol-elektrische trucks. Dat lukt niet van de ene op de andere dag. Het gebeurt geleidelijk, duurzaam en in lijn met de benodigde uitbreiding van het netwerk van laadmogelijkheden. De investering houdt ook in dat nog minder dan een vijfde van de totale investeringen van Traton naar dieselaandrijvingen gaat.

MAN ook elektrisch

Al eerder werd bekend dat tien procent van de verkochte Scania’s in 2025 vol-elektrisch zal zijn. Traton verwacht dat in datzelfde jaar de helft van alle verkochte bussen van MAN eveneens elektrisch zal zijn. In 2030 is elke tweede verkochte Scania vol-elektrisch zoals wij ook al meldden, en is tenminste 60% van de distributietrucks van MAN vol-elektrisch en 40% van de lange afstandstrucks.

Waterstof

Traton zegt dat het nog niet helemaal afscheid wil nemen van waterstoftechniek. “Maar voor het overgrote deel presteren batterij-elektrische beter dan hun waterstof-aangedreven broertjes en zusjes, juist ook op de lange afstand. Dit komt doordat het rendement van batterij-elektrisch duidelijk gunstiger is voor de batterij-aandrijflijn vergeleken met waterstof. Driekwart van de beschikbare energie is nodig om de waterstof bruikbaar in de truck te krijgen, terwijl dit bij batterijtechniek andersom is.”

Actieradius

“Je hoort vaak dat batterij-elektrische trucks geschikt zijn voor korte afstanden en dat waterstof bedoeld is voor trucks die lange afstanden rijden. Als het aan Traton ligt, is dit niet waar. Batterij-aangedreven aandrijvingen komen juist het beste tot hun recht bij een continue, zware inzet. Dit is juist het geval bij middellange en lange afstanden. Dat gezegd hebbende, zullen waterstoftrucks de komende tien jaar zeker een deel van de markt voor zich opeisen. Denk aan regionen waar waterstof relatief goedkoop is zoals de regio’s rond de Noordzee met veel windmolenparken, en bij havens”, aldus Traton-topman Gründler.   

 

DEEL HET