Nieuwe Caddy is nog een echte Volkswagen

Geplaagd door de coronacrisis, haalde Volkswagen-importeur Pon enkele nieuwe Caddy bestelauto’s naar Nederland, nu door de coronacrisis een grote introductie elders, onverantwoord bleek. Het nieuwe model, de vijfde generatie Caddy, laat zien waar Volkswagen nu staat en waar het heen wil.

De nieuwe Caddy is gebouwd op het MQB-platform, een bodemgroep die ook voor de Golf 8 als basis dient. Een vrijwel soortgelijk platform ontwikkelde VW voor elektrische auto’s. Hier is de nieuwe ID3 op gebouwd. Dat is belangrijk om te weten, want eigenlijk is het grootste technische verschil tussen de nieuwe ID3 en de Caddy, dat laatstgenoemde nog met traditionele aandrijving werkt. Dus een keuze uit benzine- en dieselmotoren. Daarbij kan de klant kiezen uit 75, 102 en 122 pk. Bekende waarden, die we bijvoorbeeld ook kennen van de Transporter. Dat wil zeggen dat het voor de lichter Caddy ruim voldoende is. Standaard wordt de Caddy geleverd met een zesversnellings-handbak, als optie kan een 7-traps DSG-automaat besteld worden. De nieuwe Caddy zou verder niet een, maar twee europallets mee kunnen nemen. De laadlengte bedraagt 180 cm, de Maxi zelfs 2,15m. Het laadvermogen bedraagt 752 kg en dat is in deze klasse fors. De nieuwe Caddy is dus nog een echte VW, en geen vrucht van de samenwerking met Ford. Die samenwerking komt pas later op gang.

Nieuwe techniek

Een kenmerk van de nu gemonteerde twee liter dieselmotor is dat die is uitgevoerd met een dubbel SCR-systeem. Daardoor worden schadelijke stoffen nog grondiger geneutraliseerd, met behulp van AdBlue. Het verbruik daarvan zal bij deze opzet dus iets toenemen, maar de opzet een schoner resultaat aan de uitlaat. Verder modificeerde VW de achteras van de Caddy. Die is nog steeds star, maar heeft nu schroefveren in plaats van bladveren. Schroefveren hebben een beter veerbereik, maar kunnen niks met dwarskrachten. Om die reden rust VW de achteras uit met een Panhard-stang, die is bedacht vanwege die dwarskrachten.

Meer comfort

Qua comfort en bediening heeft Volkswagen de Caddy op hetzelfde niveau gebracht als de Golf 8. Wie al eens met de ID3 heeft gereden, zal de architectuur die VW heeft bedacht voor het bedienen van een auto in de vroeg-21e eeuw, herkennen. Die is verbluffend eenvoudig en logisch. Het scherm en het menu doen aan een mobiele telefoon denken. Een en ander is eenvoudig in te stellen en het is beslist een vooruitgang dat draai- en drukknoppen op het dashboard nu echt verleden tijd zijn. De Caddy stuurt erg licht en kan in de stad nòg lichter sturen, zegt de importeur. Dat laatste lijkt ons overbodig. Een nadeel is dat er weinig gevoel is met het wegdek, dat komt pas wanneer je feitelijk te hard door een bocht rijdt. Dan ligt deze koeriersauto overigens aangenaam koersvast op de weg.

De nieuwe Caddy heeft verder een wel heel neutraal, toch wat plastic-achtig front. Zeker in de neutrale witte kleur, valt de auto helemaal niet op. Of dat de tand des tijds is, laat ik maar in het midden. Feit is dat de nieuwe Caddy al vanaf 14.700 euro te koop is. Wanneer we echter zien hoeveel pakketten er dan nog aangeschaft moeten worden, om de Caddy echt lekker compleet te krijgen, dan is die basisprijs vrij academisch, oftewel dan kom je een stuk hoger uit.

ID Buzz

Volgend jaar komen er van deze Caddy een vierwielaangedreven versie en een versie op aardgas. Maar Volkswagen gaat van deze Caddy geen elektrische versie bouwen. In plaats daarvan verwacht het merk dat de volgende Caddy ID Buzz gaat heten, die op z’n vroegst in 2022 komt. Het formaat is hetzelfde, de vorm praktischer en de emotie vele malen groter. De ID-Buzz heeft ongeveer hetzelfde formaat als de oer-Transporter, de T1, waarop de ID Buzz geïnspireerd is. De bestelauto-versie van de ID-Buzz gaat ook Transporter heten. Dan is de cirkel weer mooi rond.

Tim de Jong

DEEL HET