Nieuwe natrium-zwavel accu kan zonder lithium

In Australië hebben wetenschappers een nieuw type tractiebatterij ontwikkeld die vier keer sterker is dan Lithium-Ion, en die zelfs geen lithium meer nodig heeft. De accu zou relatief goedkoop te produceren zijn.

Een team van de universiteit van Sydney, afdeling chemische en biomoleculaire ontwikkeling bouwde deze accu, waarbij gesmolten zout een rol speelt. Volgens de ontwikkelaars heeft de natrium-batterij de potentie om bouwkosten van een tractiebatterij flink te reduceren, terwijl er vier keer meer energie in kan worden opgeslagen dan in een vergelijkbare Lithium-Ion batterij.

50 jaar oud

De combinatie van natrium en zwavel is op zich al 50 jaar oud, maar bleek onpraktisch vanwege de lage energie-capaciteit. Met behulp van een betrekkelijk eenvoudig pyrolyse-proces en koolstof-gebaseerde elektrodes konden veel effectievere reacties tussen natrium en zwavel worden gerealiseerd en een langere batterij-levensduur bij kamertemperatuur., zeggen de onderzoekers.

De natrium-zwavelcellen zouden langer meegaan, meer energie kunnen bevatten, eenvoudiger te recyclen zijn en goedkoper te produceren zijn dan de nu gebruikte Lithium-Ion-cellen.  

DEEL HET