Nieuwe Ranger van Ford

Ford heeft de Ranger pick-up ingrijpend vernieuwd. Duidelijk is dat er veel elektronica is toegevoegd om de auto zuiniger en veiliger te laten rijden. Volgens Ford is de nieuwe Ranger  zuiniger geworden en beschikt deze over een reeks vernieuwde aandrijvingen die worden ondersteund door Auto-Start-Stop-technologie, nieuwe overbrengingsverhoudingen en, voor het eerst, elektronische stuurbekrachtiging. Deze voorzieningen maken dat het brandstofverbruik wel 17 procent lager ligt, zegt Ford.

Tot het verbeterde assortiment dieselmotoren behoren de 160 pk-variant van de nieuwste 2.2-liter Ford TDCi-motor en de krachtige 200 pk 3.2-liter TDCi-vijfcilindermotor. De zesversnellingstransmissies zijn leverbaar in handgeschakelde of automatische versies.

Het brandstofverbruik ligt voor alle nieuwe Ranger-versies beduidend lager, benadrukt Ford. Voor de 160 pk-versie zijn de cijfers: 6,5 l/100 km en een CO2-uitstoot van 171 g/km. Voor het vorige model was dit 7,8 l/100 km en 206 g/km aan CO2 -uitstoot.

De nieuwe Ranger biedt de bestuurder een keur aan ultramoderne technologieën om te communiceren en de controle over de auto te bewaren, zoals bijvoorbeeld Sync 2, het spraakgestuurde connectiviteitssysteem van Ford dat is uitgerust met een 8"-touchscreen waarmee eenvoudig door de menu's kan worden genavigeerd.

Een reeks bestuurdersassistentietechnologieën biedt meer comfort en gebruiksgemak. Zo beschikt de bestuurder onder andere over Lane Keeping Alert en Lane Keeping Aid, Adaptive Cruise Control met Forward Alert, Traffic Sign Recognition, Park Assist voor en achter, achteruitrijcamera, en een standaard Electronic Stability Control-systeem. Met dit systeem wordt het risico op over de kop slaan beperkt en wordt voorkomen dat een eventueel aangekoppelde aanhanger gaat slingeren.

Overige beschikbare technologieën zijn onder meer: Hill Launch Assist, dat de bestuurder helpt om onder een hellingshoek vanuit stilstand in de eerste versnelling of in de achteruit weg te rijden. Hill Descent Control, dat gebruikmaakt van het tractieregelsysteem om met een constante snelheid een steile helling af te rijden. Adaptive Load Control, dat op basis van de voertuigbelasting het Electronic Stability Control-systeem aanpast. Emergency Brake Assistance, dat door middel van extra druk voor meer remkracht zorgt wanneer de bestuurder in een noodsituatie snel remt.

In 2015 is de Ford Ranger de concurrentie gepasseerd, zegt Ford, en is hij de bestverkochte pick-up in Europa geworden. Er zijn vorig jaar 27.300 Rangers verkocht, een stijging van 27 procent vergeleken met vorig jaar.

DEEL HET