Nieuwe Volvo trucks op LNG: Nu tot 500 pk

Volvo Trucks komt met een nieuwe generatie LNG trucks met hogere vermogens, een lager verbruik en een grotere actieradius. De timing voor de introductie lijkt perfect, nu de LNG prijzen weer gaan dalen.

Vijf jaar geleden introduceerde Volvo Trucks vrachtwagens die kunnen rijden op LNG en de meest duurzame vorm daarvan, vloeibaar biogas oftewel Bio-LNG. Dat is een hernieuwbare brandstof, gemaakt van gas uit vele soorten organisch afval, waaronder voedselresten. De brandstof kan de CO2-uitstoot tot 100% verminderen. Bio-LNG is dus geen fossiele brandstof, terwijl normale LNG dat wel is.

Bio-LNG

"Bio-LNG is een geweldige aanvulling op elektrische transporten en helpt vervoerders bij hun duurzaamheidsambities zowel als hun streven naar klimaatneutrale transporten", zegt Daniel Bergstrand, productmanager voor gas aangedreven trucks bij Volvo Trucks.

Zuiniger en grotere actieradius

De nieuwe Volvo FM en FH LNG-trucks hebben een nieuwe topmodel met 500 pk dat boven de 420 en 460 pk uitvoeringen komt. De gasmotoren krijgen ook belangrijke technische verbeteringen waardoor ze volgens Volvo tot 4% zuiniger zijn. Ook is er een 10% grotere gastank waardoor de actieradius toeneemt tot 1000 kilometer, uiteraard afhankelijk van de inzet. 

Transitiebrandstof 

LNG wordt vaak gezien als een transitiebrandstof waarmee enorme besparingen aan CO2 uitstoot behaald kunnen worden. Transitie, want het is een prachtig en duurzaam alternatief voor Diesel zolang elektrisch of waterstof nog geen volwassen alternatieven vormen voor het lange afstand werk. Het grote voordeel is dat LNG tanken bijna net zo snel gaat als diesel tanken, en dat er inmiddels meer dan 600 tankstations zijn in Europa.

Stappenplan

De versterkte reeks op gas aangedreven trucks past dan ook goed in het strategische stappenplan van Volvo Trucks om tot nul-emissies te komen: batterij-elektrische trucks, trucks met brandstofcellen en verbrandingsmotoren die op hernieuwbare brandstoffen zoals Bio-LNG, HVO of zelfs groene waterstof lopen.

Grootschalige plannen om fossiel LNG te vervangen door bio-LNG in Europa

De Europese productie van Bio-LNG zal naar verwachting snel toenemen om het gebruik van fossiel LNG af te schaffen. De EU-Commissie heeft een plan gepresenteerd met de naam REPower EU, waarbij de nadruk ligt op het creëren van een sterk verhoogde binnenlandse productiecapaciteit voor verschillende soorten energie. Het plan is om de jaarlijkse biogasproductie tegen 2030 te vertienvoudigen* en de sector is al aan een snelle groeifase begonnen. Ook buiten Europa wint het potentieel voor Bio-LNG aan belangstelling.

Ook een beetje diesel of HVO

Net als bij de huidige generatie Volvo LNG tanks ontstaat de verbranding door een vleugje diesel of HVO in te spuiten. Dit betekent dat de Volvo LNG trucks ook minimale hoeveelheden AdBleu nodig hebben. Om die reden moeten er dus drie tanks gevuld worden met LNG, diesel en AdBlue. Volvo blijft dit principe trouw vanwege de hoge efficiency en betrouwbaarheid van de dieselmotor. Bovendien behoudt de truck de rijeigenschappen bereikt als bij een dieseltruck, waardoor het mogelijk is om met hoge ladingen te rijden en lange afstanden af te leggen. De gasmotoren zijn helemaal geüpdatet en de verhoogde efficiëntie wordt behaald door nieuwe injectoren en zuigers voor minder wrijving, samen met een nieuwe turbo, variabele oliepomp en Crank Case Ventilation die ongefilterde olie verwerkt. Een Bijkomend voordeel van de diesel techniek die Volvo voor LNG toepast is de lange onderhouds interval die vergelijkbaar is met dieseltrucks, tot 150.000 km per jaar.

De nieuwe Volvo LNG trucks worden leverbaar in de FM en FH serie en op aanvraag in de FMX modellen.

Feiten over vloeibaar gas:

Bio-LNG (ook LBG genoemd) is een hernieuwbare brandstof die bestaat uit vloeibaar biogas (biomethaan). Elk organisch afval kan worden vergist om biogas te produceren, bijvoorbeeld slib van zuiveringsinstallaties, voedselafval, mest en andere restproducten.

LNG (Liquified Natural Gas) is aardgas (methaan) dat wordt gewonnen uit ondergrondse of onderzeese resevoirs.

Het proces voor het vloeibaar maken van Bio-LNG is hetzelfde als voor LNG; het gas wordt afgekoeld tot -162 °C. De brandstof neemt dan veel minder ruimte in beslag, waardoor een veel grotere hoeveelheid energie aan boord van de vrachtwagen kan worden gebracht, wat de actieradius aanzienlijk vergroot.

De doelstelling van de EU-commissie (REPower EU) is om de jaarlijkse biogasproductie te vertienvoudigen tot 35 miljard kubieke meter tegen 2030*. Meer dan 78 Bio-LNG-installaties in Europa zullen tegen 2024 klaar zijn. Naar verwachting zullen Duitsland en Italië, samen met Nederland, de komende jaren de leidende Bio-LNG-landen zijn. 

DEEL HET