Nikola FCEV doet eerste biertransport in VS

Kort nadat de eerste batterij-elektrische truck van de Nikola, gebouwd op een Iveco S-Way chassis en voorzien van een Iveco-cabine, de weg op is gegaan, is nu ook het eerste waterstoftruck prototype van Nikola onderweg. In California werd een lading Budweiser bier vervoerd van de brouwerij naar een distributiecentrum.  

Al vrij kort nadat Nikola zijn waterstof-elektrische trucks voorstelde, plaatste ’s werelds grootste bierbrouwer, Anheuser-Busch, een order voor 800 van zulke trucks. Logisch dus dat de eerste keer dat een prototype de weg op gaat, er bier wordt gereden van de brouwerij naar een distributiecentrum. De afstand van Van Nuys naar Carson bedraagt zo’n 35 mijl, 56 kilometer enkele reis.

Tankstations

De rit maakt deel uit van een drie maanden durende praktijktest waaraan twee trekkers die waterstof-elektrisch rijden deelnemen. De techniek waarmee Nikola is die van de brandstofcel. Er is dus geen verbrandingsmotor aanwezig. Het ging Anheuser Busch bij deze rit specifiek om de introductie van een alcoholvrij bier dat voor dit weekend beschikbaar moet zijn, er is een belangrijke sportwedstrijd in de VS. De bierbrouwer speelt ook een rol in het netwerk van waterstof tankstations dat Nikola in de VS wil opzetten. Daarbij is het de bedoeling om het rijden met tanks vol waterstof te vermijden. De tankstations produceren hun eigen waterstof.  Het veilig tanken van waterstof is een nadrukkelijk onderdeel van de praktijktest, aldus Nikola.   

DEEL HET