Nikola noemt namen leveranciers brandstofcel

Nikola Motor Company heeft in Salt Lake City de namen bekend gemaakt van de leveranciers van de brandstofcel technologie aan boord van de verwachte Nikola Class 8 elektrische truck. Het gaat om Bosch en PoweCcell AB.

Nikola zegt dat het vermogen van brandstofcel constant meer dan 300 kW moet zijn. De techniek is, volgens de Amerikaanse producent in staat om de volledige lease termijn van de Nikola truck van een miljoen mijl (!) per truck mee te gaan. Volgens eigen zeggen is de Nikola Fuel Cell één van de meest krachtige en energie-compacte brandstofcellen die ooit gebouwd is. Voor de elektrische Nikola truck is de brandstofcel het hart van de aandrijflijn.

De relatie met Bosch werd al eerder bekend gemaakt. De leverancier van de brandstofcel zelf is het Zweedse PowerCell AB. Dit bedrijf is dan ook betrokken bij het testen van de aandrijflijn in de eerste pre-productie modellen. En dan wordt het vaag in het Nikola bericht, want daar wordt gesteld dat 'als het goed gaat tijdens de testen' PowerCell geintegreerd zal worden in de productielijn. Dat wil dus zeggen dat Nikola op dit moment nog niet eens aan het testen is met de Class 8 truck. Het model wat uitvoerig op beurzen getoond wordt is niet meer dan een decorstuk maar van een rijdend voertuig schijnt nog steeds geen sprake te zijn. 

De testen zullen begin 2018 van start gaan en 12 maanden duren onder verschillende klimatologische omstandigheden. Nikola zet voorlopig in op een productiestart in 2021. De eerste vijfduizend trucks zullen gebouwd worden in Tennesee bij Fitzgerald Gliders. Intussen is Nikola ook bezig met de bouw van een eigen productiefasciliteit waarvan de exacte locatie volgend jaar bekend zal worden gemaakt.

De Nikola Class 8 truck wordt op alle wielen aangedreven en het totale vermogen zou rond de 1000 pk bedragen. Bijgaande exclusieve foto's werden gemaakt tijdens een eerdere presentatie in de USA. De Nikola truck krijgt rondom onafhankelijke wielophanging en heeft volgens opgave een actieradius van 800 tot 1200 mijl.

DEEL HET