Nikola One komt nu echt

In de VS is de afgelopen nacht de eerste Nikola One truck geïntroduceerd. Dit is de truck-variant van wat de autowereld kent als Tesla. De kern van de Nikola One is een brandstofcel die enkele elektromotoren  aandrijft.

Nikola houdt ook bij introductie vast aan de cijfers die deze truck kenmerken, zijnde een actieradius van 1200 tot 1800 kilometer en een vermogen van duizend pk. Nikola wijst erop dat hun nieuwe truck twee keer zo sterk is als een vergelijkbare dieselversie in de VS, maar dan met zero emission. Verder is de Nikola lichter, heeft minder onderhoud nodig en is in de lease niet duurder dan een vergelijkbare dieseltruck. Het tanken van waterstof zou niet langer dan een kwartier hoeven te duren. Bovendien profiteert de Nikola bij een afdaling door energie te genereren, terwijl een dieseltruck zijn remsysteem opwarmt en verslijt. Bovendien remt de Nikola beter.

Nikola heeft nog geen eigen fabriek. Pas begin volgend jaar wordt duidelijk waar de nieuwe productielocatie gaat komen. Tot die tijd laat Nikola de eerste trucks bouwen bij een onderdelenproducent in Tennessee. Daar zullen de eerste 5.000 trucks gebouwd gaan worden. Uiteindelijk wil Nikola 50.000 trucks per jaar gaan bouwen, maar zo ver is het nog lang niet:  De eerste trucks zullen in 2019 de weg op komen en over tien jaar is de voorspelling dat Nikola per jaar tussen de 2500 en 4800 trucks per jaar verkoopt. Eerste klanten zijn er echter nu al, zoals het gigantisch grote transportbedrijf U.S. Express.

Leasen

De Nikola kan niet worden gekocht, in plaats daarvan raadt de fabrikant klanten een leasecontract van 72 maanden aan, waarbij maandlasten gelden van 5.000 tot 7.000 dollar. Klanten besparen met deze regeling ruim 20.000 dollar per jaar in lease- en financieringskosten  vergeleken met een vergelijkbare dieseltruck. Nikola heeft wel voor die miljard dollar aan aanbetalingen ontvangen bij wijze van orderbevestiging. Een klant betaalt 1500 dollar als aanbetaling.

Aftersales, tankstations

Ook aan de aftersales heeft Nikola al gedacht. Hiertoe werkt het bedrijf samen met verhuurder Ryder, dat onderdelen gaat distribueren en dat het onderhoud, garantie en service gaat uitvoeren.  Verder bestaan er in de VS vergevorderde plannen om te komen tot eerst 56, en later nog eens 364 waterstof tankstations, de eerste gaan open vanaf 2018. Of hier de autowereld ook van kan profiteren is nog niet bekend, maar vast staat dat in die wereld waterstof ook een rol gaat spelen.     

DEEL HET

Gerelateerde video's

  • Video bij: Nikola One komt nu echt