Nog even geen LNG trucks bij Mercedes

Tijdens de bijeenkomst FutureLab van Mercedes in Wörth, werd duidelijk welke koers de fabrikant wil varen op het gebied van alternatieven voor dieselmotoren, en welke niet. Mercedes heeft al een elektrische variant laten zien van de bestaande Actros, maar laat hybride- en LNG-trucks voor wat ze zijn. 

De komende tijd gaan bij klanten enkele prototypen rijden: een twee-assige bakwagen (18 ton GVW) en een drie-asser (25 ton GVW). Dit laat duidelijk zin dat Mercedes inzet op elektrische aandrijving. Hierop wil Mercedes voortborduren, is het niet met batterijen, dan wel met waterstof als energiedrager. Tijdens het symposium was een uitvoerige presentatie te zien over waterstof, en over waterstofproductie en -transport. Het merk erkent dat het nog erg vroeg is voor waterstof als energiedrager, maar dat dit wat hen betreft welzeker de toekomst is. Wat meehelpt is dat in Duitsland het netwerk van waterstof tankstations al in opbouw is. Nog niet specifiek voor trucks, maar Mercedes is een kracht in de Duitse autowereld die hier snel verandering in kan brengen.

LNG  

Bij LNG is dat juist weer niet het geval. Hoewel Mercedes de voordelen van gas als brandstof voor trucks erkent, blijft het merk slechts op bescheiden wijze gebruik maken van de mogelijkheden. Er is een 7,7 liter gasmotor die is bedoeld voor de Econic, een voertuig dat met name geschikt is voor huisvuilinzameling en andere gemeentelijke taken. Maar een aanval in de arena van de zware distributie met een dertien liter motor die op LNG draait, zoals Iveco, Scania en Volvo die nu leveren, zit er bij Mercedes voorlopig niet in.  Ook in hybride aandrijflijnen ziet Mercedes weinig. Prototypes zoals we die onlangs bij DAF zagen, zitten er bij Mercedes niet in. 

DEEL HET