Noren gaan autonoom en zero emission varen

Het Noorse Yara wil op termijn 40.000 vrachtautoritten met in totaal een miljoen kilometers op jaarbasis besparen door de inzet van een zelfvarend emissieloos containerschip. De plannen zijn concreet en het schip moet eind 2018 klaar zijn.

De ontwikkelingen om tot ‘Platooning’ of autonoom rijden te komen trekken veel aandacht, maar het blijft lastig in te passen in de drukke verkeersstromen in West Europa. In Noorwegen mag het minder druk zin, maar daar zijn het weer de omstandigheden die zich er niet voor lenen. Reden voor de Noren om eens naar de scheepvaart te kijken, en dat is zo gek nog niet.

Zelfvarende boten zijn natuurlijk veel sneller realiseerbaar, al was het maar omdat ze veel meer ruimte hebben en minder last van, bijvoorbeeld invoegende afsnijders en ander ongemak. Met de Yara Birkeland, een containerschip met een capaciteit van 105 Teu wordt een mooi begin gemaakt. Dit schip vaart zelfstandig én emissievrij! Nu is 105 Teu natuurlijk nog geen oceaanstomer maar een fors binnenvaartschip. Yara wil dit schip zelf inzetten.

Het bedrijf Yara produceert minerale meststoffen en wil een deel van het vrachtvervoer vanaf de productie in HerØya in Telemark naar de havens van Brevik en Larvik voortaan met dit soort schepen doen. Dat zou alleen al op deze trajecten en voor deze ene verlader op jaarbasis 40.000 ritten met vrachtwagens schelen. Dat zijn volgens het bedrijf ongeveer een miljoen truck-kilometers! 

Het initiatief van Yara heeft inmiddels een subsidie van Enova in de wacht gesleept van 133,6 miljoen Euro. Daarmee wordt het mogelijk om het schip echt te gaan bouwen. Eind volgend jaar moet het schip af zijn, en begin 2019 moet het gaan varen. Aanvankelijk nog wel met een bemanning, al was het maar om de systemen in de gaten te houden. Naar verwachting zal het schip in 2020 zelfstandig en zonder mensen aan boord kunnen varen. De Konsberg Groep levert de apparatuur waarmee het schip zelfstandig moet kunnen varen en de aandrijf technologie. Details over de aandrijving zijn nog niet bekend gemaakt.

Afbeelding: Yara

DEEL HET