Northvolt kan batterij honderd procent recyclen

Het Zweedse Northvolt, dat onder andere batterijen levert voor elektrische voertuigen aan Scania, Volvo Car en BMW, is erin geslaagd een batterijcel te bouwen uit volledige gerecycled materiaal.

Northvolt doet dit in een nieuwe onderneming, Northvolt Revolt geheten. Zij hebben de cel van een Lithium-Ion batterij kunnen recyclen die een nikkel-mangaan-kobalt kathode met metalen die volledig afkomstig zijn uit batterij-afval.  Northvolt spreekt van een doorbraak in de batterijtechniek waarmee de cirkel van hernieuwbare energie, gesloten wordt. Niet langer wordt een batterij weggegooid na gebruik, hij kan volledig gerecyclet worden en de zeldzame aardmetalen hergebruikt worden. Northvolt claimt een zuiverheid tot 95% van het originele bronmateriaal.

Met behulp van een proces dat Northvolt ‘hydrometallurgisch’ noemt, is het de fabrikant gelukt om de dure en zeldzame aardmetalen te isoleren om hergebruikt te kunnen worden.

Het doel van Northvolt is nu om de recycling op te schalen waardoor binnen enkele jaren 125.000 ton aan oude batterijen gerecyclet kan worden, wat neerkomt op 30 GWh aan batterijproductie per jaar.  De grondstoffen komen van twee bronnen: van oude autobatterijen vanuit sloperijen en dergelijke. Ook komt een deel van het bronmateriaal van de afvalstroom die Northvolt zelf creëert bij de productie van de accupakketten.

Behalve genoemde zeldzame aardmetalen, weet Northvolt Revolt ook meer voor de hand liggende grondstoffen aan de afgedankte batterijen te onttrekken zoals koper, aluminium en plastics.  

DEEL HET