Ook bij Mercedes waterstof èn een verbeterde e-Actros

Mercedes-Benz heeft een prototype onthuld van een waterstoftruck en het toont een verbeterde e-Actros. Die waterstoftruck start over drie jaar met testritten en de e-Actros kan als die in productie gaat tot zo’n 500 kilometer ver komen, zegt het merk.

Maar eerst even die waterstof-Mercedes. Daarvan gaat een prototype in 2023 de weg op, pas twee jaar later, dus in 2025, is deze truck te koop. De techniek die Mercedes gebruikt, wijkt flink af van wat bijvoorbeeld Nikola en Iveco nu ontwikkelen, waarbij laatstgenoemden wel hetzelfde tijdpad volgen als Mercedes. Maar Mercedes gaat uit van vloeibare waterstof die bij minus 253 graden opgeslagen  moet worden. Volgens Mercedes is dat in industriële toepassingen al heel normaal. Uitgangspunt van het nu onthulde prototype zijn twee taks die 80 kg waterstof kunnen opslaan en die veertig kilo per stuk wegen. Op die manier wil Mercedes die andere doelstelling bereiken, namelijk een waterstoftruck die als combinatie 40 ton weegt en die 25 ton laadvermogen heeft.

Power!

Mercedes gaat met deze opzet uit van 2x150 kW (totaal 408 pk) uit de brandstofcellen, waarbij de accu tijdelijk 400 kW (544 pk) kan bijschakelen. De betreffende accu heeft 70 kWh, wat niet echt veel is, maar wat bevestigt dat die accu een soort achtervang is voor het hele systeem, zodat er altijd voldoende vermogen voor handen is. Het is dus geen tractiebatterij. Het extra vermogen is bedoeld bij zwaar klimwerk. Mercedes monteert twee elektromotoren die 2x230 kW (dus 2x 313 pk) leveren en2 x 330 kW (totaal bijna 900 pk) maximum vermogen. Er is daarbij altijd 2 x 1577 Nm koppel beschikbaar en bij het piekmoment 2 x 2071Nm. Dit alles met  een maximum bereik van duizend kilometer. Vermogens- en koppelwaarden waar je bij een dieselmotor alleen van kunt dromen, mits je een hele zware bouwt. En dan hebben we het nog niet over de versnellingsbak. Er komen dus hele nieuwe onderdelen en ziehier waarom de deal met Volvo is gesloten: dit vergt flinke investeringen die nu worden gedeeld met de Zweden in een separate onderneming.  Mercedes zegt maar vast dat hun oplossing weer een andere manier van tanken vergt, en daar zullen sommige partijen beslist niet blij van worden. Maar bij Volvo dachten we dat ook met hun LNG-truck en dat kwam ook goed.

eActros

Dan de verbeterde elektrische Actros. Nog maar net is Simon Loos met een proef begonnen in ons land, of de Mercedes-ingenieurs zetten een volgende stap.  Met een bereik van 500 kilometer zegt Mercedes veel praktische problemen van de elektrische truck in zijn algemeenheid op te lossen. Veel transporten vinden plaats over kortere afstanden dan 500 kilometer en met de rij- en rusttijdenwet in de hand, is er voldoende tijd om bij snelladers de batterij weer op een gewenst niveau te krijgen. Mercedes verwacht dat deze truck in 2024 in serieproductie zal gaan. Dat is dus nog even weg, de test bij Simon Loos heeft dus zeker nog zin.

Het lijkt er sterk op dat Mercedes zijn partijtje wil meeblazen in het vuurwerk dat door diverse start-up partijen wordt afgestoken. Alleen heeft Mercedes wel eens eerder een truck gebouwd, dat moeten we ze eerlijk nageven.  

DEEL HET

Gerelateerde video's

  • Video bij: Ook bij Mercedes waterstof èn een verbeterde e-Actros