Ook Volvo komt met waterstofverbrandingsmotor

Waterstof is ineens het modewoord in transportland. Vorige maand presenteerde MAN de hTGX met een waterstofverbrandingsmotor, nu kondigt ook Volvo een dergelijke vrachtwagen aan.

Dat vrachtwagenfabrikanten wel iets zien in verbrandingsmotoren op waterstof, is al lang bekend. MAN was de eerste die een productierijp model toonde, maar ook DAF en Volvo werken aan zo’n motor. Een waterstofverbrandingsmotor heeft enkele grote voordelen ten opzichte van een elektrische of fuel cell elektrische aandrijving. Zo is de motor vrijwel gelijk aan een dieselmotor, iets dat de fabrikanten al door en door kennen. Daarbij is een waterstofverbrandingsmotor veel lichter dan een accupakket, terwijl hij vrijwel geen schadelijke uitstoot kent.

Naast elektrisch
Volvo kondigt nu ook een waterstofverbrandingsmotor aan. In 2026 beginnen de Zweden met klantentests, waarna de trucks een paar jaar later voor iedereen te koopt zijn. De waterstof wordt direct in de motor gespoten. In feite is de techniek vrijwel gelijk aan die van LNG-motoren, iets waar Volvo natuurlijk veel ervaring mee heeft. Volgens het merk zijn de vrachtwagens met waterstofverbrandingsmotor vooral geschikt voor de lange afstand.

Net zoals MAN eerder haast Volvo zich wel te zeggen dat deze motor slechts een aanvulling is op de elektrische modellen. De vrachtwagens op waterstof komen naast die op bio-diesel, bio-LNG en de elektrische Volvo’s. “Trucks waarbij de traditionele verbrandingsmotor blijft bestaan, maar op groene waterstof rijden, zullen dezelfde prestaties en betrouwbaarheid hebben als onze dieseltrucks. Maar dan met potentieel net zero CO2-uitstoot whell-to-wheel. Ze zullen een waardevolle aanvulling vormen op onze batterij-elektrische trucks, die al enkele jaren op de markt zijn”, zegt Jan Hjelmgren, Hoofd Product Management en Kwaliteit bij Volvo Trucks.

Vrachtwagens met een waterstofverbrandingsmotor zijn niet helemaal zero-emissie: bij elke verbranding komt iets aan schadelijke gassen vrij. Waarschijnlijk worden uitlaatgassen nabehandeld  met AddBlue, net zoals bij MAN. Hierdoor daalt de uitstoot naar 1 gram CO2 per 100 kilometer. De Europese Unie heeft bepaald dat een dergelijke uitstoot toch als zero-emissie mag worden aangemerkt.

DEEL HET