Opel Movano krijgt nieuwe kleren en elektrische variant

In het topsegment van de bestelautomarkt zien we op een enkele uitzondering na dat fabrikanten carrosserieën en aandrijflijnen onbekommerd met elkaar delen. Zo komt Opel, dat sinds kort deel uitmaakt van de groep Stellantis, samen met Peugeot, Citroën en sinds kort Fiat, met een Movano die technisch en uiterlijk de gelijke is van de Fiat Ducato, de Peugeot Boxer en de Citroën Jumper.

Opel deelde de bestelautotechniek sinds eind jaren negentig met Renault. Dat was aan de voorlaatste Movano goed te zien, die deelde veel techniek met de Renault Master. Nu het elektrische tijdperk in bestelautoland aanbreekt, slaan Opel en Stellantis twee vliegen in één klap: de lang verwachte Movano komt er als Movano-e. Uiteraard blijft de grote Opel besteller ook nog met dieselmotoren leverbaar.   

Elektrisch

De Movano-e beschikt over een elektromotor met een vermogen van 90 kW (122 pk) en een koppel van 260 Nm, waarbij de maximumsnelheid elektronisch is begrensd op 110 km/u. Er is, afhankelijk van de modelvariant, keuze uit een lithium-ion accu van 37 kWh of 70 kWh, goed voor 117 of 224 kilometer actieradius (WLTP-gecombineerd1).

De accu’s zijn geplaatst onder de laadruimte. Dit komt de stabiliteit in bochten en bij zijwind ten goede, zelfs wanneer de auto volledig is beladen. Ook levert de gebruiker volgens Opel niets in wat betreft praktisch gebruiksgemak. Een regeneratief remsysteem, dat de energie terugwint die vrijkomt bij het remmen of vertragen, ontbreekt niet.

Dieselmotoren

Opel komt niet alleen met de elektrische Movano-e, maar ook met dieselversies met een volgens Opel relatief  lage CO2-uitstoot en Euro 6d-emissiegoedkeuring. Er is keuze uit een 2,2-liter turbodieselmotor met vermogens van 88 kW (120 pk) tot 121 kW (165 pk). Het hoge koppel – al beschikbaar bij lage toerentallen - loopt uiteen van 300 Nm bij 1.500 toeren per minuut tot 370 Nm bij 1.750 toeren per minuut. Alle dieselversies hebben voorwielaandrijving in combinatie met een handgeschakelde zesversnellingsbak.

Later dit jaar volgt het daadwerkelijke introductiemoment. Dan wordt ook duidelijk wat de nieuwe Movano gaat kosten.

DEEL HET