Paccar met Daimler en Cummins in accu productie

Accelera by Cummins, Daimler Truck & Busses US en PACCAR gaan samenwerken om de productie van batterijcellen in Amerika te versnellen. De voorgenomen joint venture zal batterijcellen produceren voor elektrische commerciële voertuigen en industriële toepassingen. Het initiatief zorgt in Amerika voor extra werkgelegenheid in de groeiende sector van schone technologie. De totale investering van alle partners samen bedraagt naar verwachting $ 2 tot 3 miljard voor de fabriek van 21 gigawatt-uur (GWh).

De drie partijen zullen elk 30% bezitten ván en gezamenlijk zeggenschap uitoefenen óver de joint venture, die zich in eerste instantie zal richten op de lithium-ijzer-fosfaat batterijtechnologie (LFP) voor elektrische trucks. LFP-batterijcellen die door de joint venture worden geproduceerd, zullen verschillende voordelen bieden ten opzichte van andere batterijtechnologieën. Zo zijn ze goedkoper, hebben ze een langere levensduur en bieden ze maximale veiligheid. Bovendien zijn ze vrij van nikkel en kobalt.

EVE Energy

Accelera by Cummins, Daimler Truck en PACCAR verwachten dat de vraag naar batterijtechnologie dit decennium groeit. Amerikaanse klanten zullen dan ook profiteren van de nieuwe, ultramoderne fabriek voor batterijcellen. EVE Energy zal fungeren als technologiepartner in de joint venture. Het krijgt 10% eigendom en brengt zowel haar toonaangevende ontwerp van batterijcellen als productiekennis in. EVE Energy is een wereldleider in de productie van LFP-batterijcellen voor de auto-industrie en is beursgenoteerd op de beurs van Shenzhen. 

Strategische samenwerking

Deze strategische joint venture stelt de aandeelhouders in staat de noodzakelijke schaalgrootte te creëren om zo toegang te krijgen tot betaalbare en uiteenlopende batterijceltechnologieën. Hiervan zullen uiteindelijke Noord-Amerikaanse klanten van bedrijfsvoertuigen profiteren. “Wij hebben de verantwoordelijkheid om de uitstoot van CO2 terug te dringen op een manier die het beste is voor onze stakeholders en de planeet. Dit vereist nauwe samenwerking met belangrijke partners. De aankondiging van vandaag is hiervan een weerspiegeling. We bevorderen niet alleen een belangrijke technologische oplossing voor onze klanten, maar versnellen ook de energietransitie in de Verenigde Staten”, aldus Jennifer Rumsey, voorzitter en Chief Executive Officer van Cummins.

Schaalvoordeel

“Het is onze visie om lokaal geproduceerde batterijtechnologie van de hoogste kwaliteit te bieden zodat we onze klanten kunnen helpen hun operationele en milieudoelstellingen te bereiken”, aldus Preston Feight, Chief Executive Officer van PACCAR. Martin Daum, CEO van Daimler Truck: “Voor Daimler Truck zijn partnerschappen en een strikte focus op kosten en een slimme kapitaalallocatie de belangrijkste instrumenten om te slagen op de weg naar duurzaam transport. Deze voorgenomen joint venture maakt schaalvoordelen mogelijk die verder reiken dan Daimler Truck. Het is een belangrijk onderdeel in onze strategie voor de industrialisatie van batterijen en garandeert toegang tot de juiste batterijceltechnologie tegen de juiste kosten.”


 

DEEL HET