Panasonic investeert in nieuwe batterijfabrieken

De Japanse elektronicafabrikant Panasonic trekt 412 miljoen dollar uit om een nieuwe fabriek van batterijen voor toepassing in auto’s te bouwen in China. De fabriek komt te staan in Dalian, in de Chinese provincie Liaoning. Panasonic genereert zodoende een capaciteit van 200.000 nieuwe tractiebatterijen, van het Lithium Ion type.

China streeft naar verduurzaming van de mobiliteit, nu de grote steden regelmatig geplaagd worden door smog. Panasonic is de grootste fabrikant van Lithium Ion batterijen, zegt men zelf, met een marktaandeel van 45,7%. Ook in de VS wordt een batterijfabriek gebouwd, vlakbij een autofabriek van Tesla.

De vraag naar elektrische voertuigen en plug-in hybrides stijgt fors in China, geholpen subsidies die oplopen tot 55.000 yuan ($8.505) per voertuig. Producenten zijn onder andere BYD en Beijing Automotive Group. Hier komen nu Nissan en Volkswagen bij. Analisten verwachten dat de marktomvang de komende tien jaar met 650% zal toenemen. De groei is tot dusverre echter groter dan deze voorspelling. Volgens de Chinese RAI is alleen al in de eerste elf maanden van 2015 de markt voor dit type voertuigen verviervoudigd.   

DEEL HET