PIEK-keur voor twee Scania-trucks

Op de Bedrijfsauto-RAI ontving Scania uit handen van Stichting Piek-Keur het QuietTRUCK certificaat voor haar Euro 6 trucks met gasmotor en voor de Scania Hybrid P320. Het certificaat werd in ontvangst genomen door Jan de Vries, verkoopdirecteur van Scania Nederland B.V. Scania biedt haar klanten de keuze uit een Euro 6 gasmotor op basis van CNG (Compressed Natural Gas) en LNG (Liquefied Natural Gas). De motor is tevens geschikt voor gebruik van biogas als brandstof. Hierdoor kan de CO2 uitstoot tot 90% verlaagd worden. De impact van de Scania Hybrid is volgens Scania zo mogelijk nog lager met een CO2 uitstoot tot 92%. Transportbedrijven kunnen zo een aanzienlijke bijdrage leveren aan het verlagen van de milieu-impact van hun wegvervoer, zegt de truckbouwer.

Het Piek-Keur QuietTRUCK certificaat biedt de transportondernemer ruimere mogelijkheden om binnenstedelijke gebieden, buiten venstertijden, winkels en supermarkten te bevoorraden. Deze trucks voldoen aan de 72dB(A) geluidsnorm en zijn daardoor aanzienlijk stiller. Dit verlengt de inzet tot 24 uur per dag en vergroot de flexibiliteit van de truck. Dit is een fikse bijdrage aan de Total Cost of Ownership, zegt Scania.

De Scania P320 Hybrid staat als wereldprimeur op de Bedrijfsauto-RAI 2015. Dit voertuig combineert een 320 pk motor – geschikt voor diesel, biodiesel of HVO – met een elektromotor. De chauffeur heeft de keuze om in de binnensteden hybride te rijden, waarbij de verbrandingsmotor de elektromotor ondersteunt, of met een beperkte actieradius volledig elektrisch in de fluisterstille ‘silent mode’. Beide toepassingsmogelijkheden vallen binnen de eisen van het QuietTRUCK certificaat.

Euro 6 LNG voertuigen zijn nog schaars op de markt. Andermaal een bewijs dat het voldoen aan de Euro 6 milieunorm geen eenvoudige opdracht is. Met het huidige programma gasmotoren – van 280 en 340 pk – en meerdere tankconfiguraties voor zowel CNG als LNG biedt Scania vervoerders rendabele mogelijkheden om de overstap naar LNG te maken. Uiteraard is de beschikbaarheid van LNG bij deze afweging ook een belangrijke factor. Op dit vlak zijn de laatste tijd door brandstofleveranciers grote stappen gezet en zitten er nog meer in de pijplijn. De basis van Scania’s Euro 6 gasmotor wordt gevormd door het 5 cilinder 9,3 liter motorplatform dat gebruikt wordt voor de Euro 6 motoren. Het motormanagementsysteem past zich automatisch aan de kwaliteit van het gas aan, wat een voordeel is wanneer gereden wordt op biogas of mengsels van biogas en aardgas, waar de kwaliteit van het gas kan wisselen. De vrachtauto’s zijn uitgerust met een handgeschakelde versnellingsbak of de automatische 6-versnellingsbak van Allison.

Op de foto neemt Jan de Vries (R), verkoopdirecteur van Scania Nederland B.V., ontvangt op de Bedrijfsauto-RAI het certificaat uit handen van Remco Tekstra van de Stichting PIEK-keur.

DEEL HET