Platooning evenement Maasvlakte geslaagd

Dinsdag 6 april stond de tweede Maasvlakte in het teken van de European Truck Platooning Challenge 2016.

Nederland heeft onder leiding van minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu het voortouw genomen voor dit evenement. Als voorzitter van de EU heeft ons land daarmee de voorzet gegeven om de politieke besluitvorming in Europa op gang te krijgen.

Platooning is een vorm van wegtransport waarbij vrachtwagens elektronisch aan elkaar gekoppeld worden. Dat zorgt voor minder tussenruimte en dat zorgt voor tot 20 procent minder verbruik van brandstof en een evengrote besparing aan uitstoot. Bijkomend voordeel is dat door de slimme techniek het verkeer er veiliger op wordt. Computers hebben geen 'schrikseconde' en zullen altijd de maximale remvertraging toepassen. In maar liefst negentig procent van alle ongevallen is er sprake van menselijk falen. Moderne technologie kan daarin heel veel winst boeken in de komende jaren met heel wat minder leed en letsel dan nu het geval is.

Met Platooning wordt tevens het probleem van congestie deels opgelost. Door efficiënt gebruik te maken van de wegen, is er meer capaciteit voorhanden en dat bevordert de doorstroming. Kortom Platooning wordt gepromoot als een middel voor veiliger, efficienter en een beter doorstromend wegverkeer. De truckindustrie, vezameld in Acea denkt er net zo over en zij stoomden vanuit alle uithoeken van Europa op naar de 2e Maasvlakte. 

Met de demonstratie laat de industrie zien dat het kan en dat de techniek er klaar voor is. Wat nu moet gebeuren is het vaststellen van een protocol voor het uitwisselen van data tussen de truckmerken. Verder ligt de bal bij de Europese politiek. De grote wens van de industrie is namelijk dat er voor heel Europa een setje spelregels wordt opgesteld die overal gelden onder dezelfde condities. Deze wens van de Acea werd uitgesproken door Acea voorzitter Harrie Schippers van Paccar.

DEEL HET

Gerelateerde video's

  • Video bij: Platooning evenement Maasvlakte geslaagd