RAI: DAF zet in op Silent modellen

De komende BedrijfsautoRAI staat voor DAF vooral in het teken van de Silent modellen. Wie een truck van dit type aanschaft, kan een subsidie tegemoet zien die op kan lopen tot 5.000 euro. DAF is succesvol met dit type truck, en laat een speciaal actiemodel met XF-cabine hiervan op de RAI zien.

Door de ‘Silent’-knop op het dashboard in te drukken, schakelt de motorsoftware over op een programma waarbij koppel en toerental worden beperkt en er bij lagere toerentallen van versnelling gewisseld wordt. Ook de inkapseling van de versnellingsbak draagt bij aan een verdere reductie van het geluid.

In de ‘Silent Mode’ hebben de CF en XF Silent een geluidsniveau van maximaal 72 dB(A), waarmee aan de eisen wordt voldaan voor certificering als ‘Quiet Truck’. Hierdoor mogen goederen geladen en gelost worden in gebieden waar ’s avonds, ’s nachts of vroege ochtend geluidsbeperkingen gelden. Hierdoor wordt de inzetbaarheid van de truck en daarmee de transportefficiency verder verhoogd. Bovendien komen de meeste configuraties ook in aanmerking voor de MIA en VAMIL subsidie regeling van 2015, die van toepassing zijn op orders die nog dit jaar worden afgesloten.

De DAF CF Silent is uitgerust met de 10,8 liter PACCAR MX-11 Euro 6-motor met vermogens van 210 kW/286 pk tot 320 kW/435 pk, die sowieso bekend staat om z’n lage geluidsniveau. De XF Silent wordt uitsluitend aangeboden in de 320 kW/435 pk-versie.

 

DAF toont verder de CF met drie assig trekkerchassis voorzien van de 6,7 liter motor. Klanten kunnen kiezen uit een sleepas van 7,5 ton die al dan niet gestuurd is. Daardoor kan met een relatief lichte trekker met dito motor, toch met 32 ton treingewicht gereden worden. Dit is met name interessant door de levensmiddelendistributie.  

DEEL HET